Ekonomisti: Loši ekonomski rezultati na Kosovu, Vlada da se fokusira na strukturne reforme

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Mere Evropske unije, nerealizovani kapitalni projekti i događaji na severu Kosova ključni su faktori za loše ekonomske rezultate u 2023. godini, smatraju poznavaoci političkih i ekonomskih prilika, prenosi Kosova pres.

Poslanik DPK Ferat Šalja, optužio je kosovsku vladu što u 2023. nije realizovala kapitalne projekte zbog čega se ni u ovoj godini ne očekuje ekonomski razvoj.

I poslanik DSK Besian Mustafa kaže da vlada nije ispunila očekivanja tvrdeći da više od 200.000 građana čeka da emigrira u potrazi za boljim životom.

Mustafa ističe da mere EU i dalje pogađaju ekonomiju Kosova.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj nabrajajući faktore koji su uticali na stagnaciju ekonomskog razvoja, optužuje kosovsku vladu za arogantan pristup.

S druge strane, ekonomski stručnjaci, nabrajajući faktore koji su uticali na ekonomsku stagnaciju u 2023. godini, kažu da bi se Vlada Kosova ove godine trebala fokusirati na strukturne reforme.

Besnik Avdija, stručnjak za ekonomiju podseća da je prošle godine došlo do pada kupovne moći potrošača, na šta je, kako kaže, uticao rast cena, ali i mere EU protiv Kosova.

Prema njegovim riječima, Vlada bi ove godine trebalo više da se fokusira na strukturne reforme koje donose dugoročnu stabilnost, a ne na socijalne šeme.

I ekonomista Sejdi Redžepi deli ovo mišljenje.

Sa druge strane, poslanik Samoopredeljenja Armend Muja je naveo da je jedno od najvećih dostignuća Vlade Kosova u 2023. godini povećanje budžeta i prihoda.

On je uveren da će se privredni rast nastaviti u ovoj godini.