Građani Kosova nezadovoljni: Cene kao u Švajcarskoj 

Visoke cene za siromašnu potrošačku korpu
Izvor: Zeri

Građani Kosova nezadovoljni su ponovnim poskupljenjem hrane i goriva i smatraju da su cene "visoke kao u Švajcarskoj". Ekonomski stručnjaci kažu da je na poskupljenja uticala pandemija koronavirusa, ali i činjenica da je Kosovo zavisno od uvoza, prenosi Ekonomija onlajn. 

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu rekao je da je 2021. godine postignut rekord jer je uvezeno više od 4,4 milijardi evra robe, što je uz problem negativnog uticaja pandemije na ekonomiju uticalo na poskupljenje strateških proizvoda.

"Sve ovo dokazuje da je potrošačka korpa zaista veoma skupa. S tim u vezi, verujem da bi trebalo više raditi na smanjenju siromaštva na Kosovu", kaže Grdžaliu. 

Stručnjak za ekonomska pitanja i univerzitetski profesor Jakup Belaća takođe smatra da je poskupljenje hrane rezultat pandemije i uvoza i da će cene rasti do juna. 

On je rekao da je Kosovo međuzavisna, mala i siromašna privreda, sa najmanjim budžetom u regionu i naveo da se dalji rast cena može očekivati do juna. 

Kaže da je lokalnim proizvođačima potrebna podrška, jer ako se ne preduzmu mere može doći do ekonomske krize. 

"Nadam se da je budžet koji je odobren u decembru veći nego ikada. Verujem da se moraju preduzeti hitni koraci da se ovo spreči”, rekao je Belaći i naveo da vlada treba da se pozabavi socijalnom politikom i povećanjem minimalne zarade.