Grdžaljiu: Građani Kosova bez podrške nadležnih za prevazilaženje loše ekonomske situacije

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu ocenio je da je povećanje cena osnovnih proizvoda u poslednja tri meseca rezultat pandemije koronavirusa, što će, prema njegovim rečima još više pogoditi, ioanko loše imovinsko stanje građana Kosova, piše Ekonomija onlajn.

"U ekonomskom smislu, zaista jeste reč o krizi koja je pogodila ceo svet i to se naravno odražava i na Kosovu. Posebno su ugroženi građani i domaćinstva, koji nemaju direktnu podršku nadležnih za prevazilaženje teške ekonomske situacije", rekao je Grdžaljiu.

Kako je dodao, građani su veoma frustrirani promenom cena prehrambenih proizvoda, jer ono što bi mogli da kupe za 100 evra, sada ne mogu da kupe ni za 130 evra.

"Istina je da će se Kosovo posle pandemije koronavirusa suočiti i sa socijalnom i ekonomskom pandemijom, i nadležni prosto koraju da pronađu mehanizme za zaustavljane porasta inflacijeU svoj fokus Vlada Kosova treba da stavi socijalnu politiku, a ne političku agendu. Izgleda da trenutni ima malo izgleda da će ekonomski i socijalni apekst biti prioritet trenutne vlasti", napomenuo je Grdžaljiu.

Penzioner Hajdin Zekiri požalio se zbog povećanja cena osnovnih namirnica.

"Šta čovek može da uradi sa penzijom? Uskoro nećemo moći ni hleb da kupimo. Sitiacija je veoma teška, posla nema, penzije su male. A, oni iz vlasti rade šta hoće i ništa nas ne pitaju", bio je iskren Zekiri.