KEDS: Astronomski troškovi zbog povećanja uvoza i potrošnje struje 

Struja - ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je poskupljenje energenata u svetu izazavalo i ogromno povećanje troškova za uvoz struje, prenosi Koha. 

Kako piše taj prištinski medij, procenjuje se da i kompaniju i građane očekuju astronomski troškovi sa daljim porastom uvoza i potrošnje.

Navodi se da su KEDS i Kosovsko preduzeće za snabdevanje elektricnom energijom (KESCO) tokom oktobra ove godine, i pored lepog vremena, uvezli 9,15 miliona evra električne energije, što je enormno povećanje u odnosu na 1,5 miliona evra koliko je bilo u istom periodu prošle godine.

Ovo povećanje, prema KEDS, podstaknuto je ekstremnim cenama i rastućom potražnjom.

"KEDS i KESCO su tokom oktobra kupovali struju po prosečnoj ceni od 242 evra po megavat satu, što je povećanje od skoro pet puta u odnosu na oktobar 2020. godine, kada se struja uvozila po prosečnoj ceni od 49 evra po megavat satu. Potrošnja je povećana za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Zbog povećanja potrošnje, kako saopštavaju, KEDS i KESCO su bili prinuđeni da uvezu 37.753 megavat sata električne energije tokom oktobra, a trend povećanja potrošnje nastavljen je i tokom novembra, kao i kupovine po visokim cenama, čak i iznad oktobarskih.

U KEDS kažu da se sa padom temperatura očekuje dalje povećanje potrošnje, a samim tim i potreba za dodatnim uvozom, jer je domaća proizvodnja ograničena.

Procenjuje se da su u takvim uslovima astronomski i neprihvatljivi troškovine ne samo za KEDS i KESCO, već i za sve građane Kosova.