Kurti sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj

Aljbin Kurti sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj
Izvor: AP/Hektor Pustina

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj sa kojima je razgovarao o ekonomskoj situaciji na Kosovu, prenosi Albanija post.

Kurti je razgovarao sa Markom Boumanom, zamenikom predsednika EBRD za politiku i partnerstva, Olegom Levitinom zamenikom direktora za pitanja upravljanja i politike, kao i Nilom Tejlorom stalnim liderom Kancelarije EBRD na Kosovu.

"Uprkos izazovima, privreda je stabilna i stalno se širi. Izdvojena je podrška lokalnim proizvođačima, povećanne su subvencije u poljoprivredi i subvencionisane cena struje", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Ministar finansija Hekuran Murati ranije je saopštio, pozivajući se na statistiku, da su građani Kosova napunili banke novcem zahvaljujući vladinom paketu podrške.

"Krajem jula nivo depozita u evro valuti bio je 4,88 milijardi evra", napisao je Murati na Fejsbuku, predstavljajući to kao dostignuće Vlade.

Murati tvrdi da je promet preduzeća na Kosovu za mesec jun ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, povećan za približno dve milijarde evra.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 evra na mesečnom nivou. U štrajku su, od 25 avgusta ove godine i zaposleni u javnoj upravi, što izaziva mnogo administrativnih problema za građane Kosova.

Nema saglasnosti ni oko njegovog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.