Marčik: DFC je snažno fokusiran na Balkan i pod Bajdenovom administracijom

DFC
Izvor: usembassy.gov

Američka federalna agencija koja upravlja razvojnom bankom saopštila je da radi sa Stejt departmentom i Kongresom na strategiji za Međunarodnu finansijsku razvojnu korporaciju (DFC) pod administracijom predsednika Džoa Bajdena, prenosi Glas Amerike.

"Međunarodna finansijska razvojna korporacija je snažno fokusiran na to kako ćemo se angažovati. Naši eksperti za finansije u Vašingtonu nastavljaju da produbljuju saradnju sa zaposlenima u ambasadama i partnerima u regionu kako bi se identifikovale prilike za investicije na Balkanu i Egejskom moru", naveo je u pisanoj izjavi direktor operativnih poslova u DFC Dejvid Marčik.

Međunarodna razvojna finansijska korporacija je stvorena uz dvostranačku podršku i počela je da radi za vreme Donalda Trampa 2018. Ima budžet od 60 milijardi dolara, a zadatak je da se privatnom sektoru obezbede sredstva i ljudi, u manje razvijenim zemljama. Takođe, prema osnivačkom aktu, uloga DFC je da predstavlja američke spoljnopolitičke interese u svetlu rasta uticaja autoritarnih režima.

Prva regionalna kancelarija DFC otvorena je u Beogradu, u septembru 2020. Američki zvaničnici su putovali u Srbiju, na Kosovo i Grčku i razgovarali o načinima saradnje.

Promena vlasti u Vašingtonu navodno je uzrokovala nesigurnost na Balkanu i u Grčkoj zbog projekata koji su bili u toku, ali i opšte podrške američke vlade regionu.

Marčik je u vezi sa tim rekao da je "DFC posvećen podršci privatnom sektoru u Srbiji, na Kosovu i širem regionu".

"Želimo da obnovimo Sporazum o podsticanju investicija na Kosovu i u Srbiji, i tome smo posvećeni, a naš fokus i dalje ostaje na onome što je započeto prošle godine kada je otvorena kancelarija DFC u Beogradu", rekao je on.

Ocenivši da je reč prioritetu od "ključne važnosti", Marčik je rekao da DFC nastavlja saradnju sa ambasadama na Balkanu i Egejskom regionu, posebno sa ambasadom u Beogradu, kako bi zaposlila ljude u regionalnoj kancelariji, dok istovremeno radi sa Stejt departmentom i Kongresom na sveobuhvatnoj strategiji.

"Pomažemo u smanjenju uticaja kovida-19 na Balkanu i Egejskom regionu sa fokusom na izgradnji infrastrukture za ekonomski rast, širimo pristup obnovljivim izvorima energije, tehnologiji i zdravstvenoj zaštiti, finansijski podržavamo posebno male biznise i žensko preduzetništvo", naveo je u izjavi.

Za stanovnike Balkana i egejskog regiona, više angažmana DFC znači i više američkog prisustva, što je dobrodošla vest.

Valjdet Sadiku, koji predvodi kosovsku diplomatsku misiju u Vašingtonu, kaže da se Kosovo raduje učvršćivanju veza sa Amerikom na sve moguće načine.

"To je za nas prioritet", rekao je Sadiku u telefonskoj izjavi.

Iako su izbori na Kosovu doveli nove ljude na vlast, Sadiku kaže da je uveren u to da se ništa nije promenilo u odnosima sa SAD i DFC.

"Želimo da odamo priznanje Džonu Jovanoviću (bivšem direktoru regionalne kancelarije DFC u Beogradu). Zaista je bio sjajan i doprineo je mnogo efikasnosti kancelarije. Potrudićemo se da sa novim direktorom saradnja bude još bolja", rekao je ambsador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Prema njegovim rečima, želja Srbije je da gradi što bolje veze sa Amerikom.

"I to nema veze sa pripadnošću nekoj političkoj stranci. Želimo intenzivno da radimo sa novom administracijoom na promociji ekonomskih veza.Zapravo, ceo region je jednoglasno podržao rad DFC. Želimo da vidimo njihov angažman u što više projekata", rekao je Đurić.