Mustafa: Priča o kapitalnim investicijama beskrupulozna manipulacija

Arben Mustafa
Izvor: Klan Kosova

Funkcioner Demokratske partije Kosova Arben Mustafa izjavio je da predstavljanje nivoa kapitalnih investicija Vlade Kosova u prethodnoj godini predstavlja beskrupuloznu manipulaciju i pokazuje očajničku potrebu vlasti da bilo koji podatak predstave kao svoj uspeh.

“Na nesreću Kosova, oni ne mogu da nađu prave pozitivne rezultate, jer ih nemaju!”, poručio je Mustafa na Fejsbuk nalogu.

On tvrdi da je vrednost kapitalnih investicija u 2023. bila na sličnom nivou kao i 2012. kada je, kako je naveo, budžet bio upola manji nego prošle godine.

To je potkrepio grafikonima koji prate kretanje kapitalnih investicija od 2012. do 2023. godine.

“Ako uzmemo u obzir inflaciju od oko 30 procenata od 2012. godine, onda shvatamo da su kapitalne investicije 2023. čak manje vredne od onih iz 2012. godine za oko 30 odsto realno. U 2012. godini 38,5 posto budžeta otišlo je na kapitalne investicije koje su neophodne za razvoj i blagostanje, dok u 2023. kapitalne investicije predstavlјaju manje od 20 procenata ukupnih rashoda. Ovako nas vodi ova vlast!”, naveo je Mustafa.

On je dodao da se porezi građana i preduzeća ne koriste za razvoj.

“Porezi građana i preduzeća se ne koriste za razvoj, već za finansiranje raznih populističkih šema koje ostavlјaju malo ili nimalo traga na Kosovu, dok finansiraju uvoz iz drugih zemalјa”, zaključio je Mustafa.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je ranije da su kapitalne investicije u 2023. povećane za 33 odsto, što je, kako kaže, najviši nivo do sada i istakao da očekuje da 2024. godina bude još bolja po ovom pitanju.