Oko 300 miliona evra, blokiranih merama EU, pogađa i investitore

Zastave EU i Kosovo
Izvor: Kosovo Online

Ekonomske sankcije Evropske unije, oštetile su Kosovo za oko 300 miliona evra, a ta bi cifra mogla da se poveća, pošto je prošlo više od osam meseci od uvođenja, piše Kosova pres.

Ekonomski stručnjaci zato pozivaju Uniju da te mere ukloni, ukazujući da zbog njih Kosovo gubi strane investitore, koji oklevaju da ulažu. Kažu da je neophodno pronaći rešenje pre nego što Unija uđe u izborni ciklus, jer bi rizikovala da ove mere traju mesecima.

Kritikuju istovremeno i slabe vladine reforme u kosovksoj ekonomiji.

Predsednik Privredne komore Ljuljzim Rafuna kaže da je od uvođenja sankcija EU oko 300 miliona evra blokiranih projekata.

Pozivajući institucije EU da uklone ove mere, on traži od kosovskih institucija da ispune uslove i budu u koordinaciji sa EU, kako Kosovo ne bi bilo sankcionisano.

Ukazuje i da su projekti bili posvećeni potrošnji ili kapitalnim investicijama koje bi direktno uticale na ekonomski rast i povećanje društvenog blagostanja građana Kosova.

Rafuna ocenjuje da bi EU trebalo da uvede kaznene mere protiv Srbije, zbog "agresije koju je prošle godine izvršila u Banjskoj".

Ponavlja da postoje grantovi koje Kosovo više ne može da dobije, poput onih iz Fonda za digitalizaciju, iz kojeg su sve zemlje Zapadnog Balkana dobile svoj deo, dok je Kosovo isključeno zbog sankcija.

Izvršni direktor Instituta "Riinevest" Alban Hasani kaže da su mere koje je uvela EU nepravedne i da Kosovo gubi i mnogo stranih investitora.

Zato je, smatra, neophodno pronaći rešenje pre nego što EU uđe u izborni ciklus, jer bi u suprotnom rizikovala da mere traju mesecima.

S druge strane, stručnjak za ekonomiju Fljorin Aliju ocenjuje da je privreda Kosova zastala zbog loših reformi Vlade, a ne zbog mera Evropske unije.