Rizvanoli: Povećanje tarifa za energiju je neizbežno

Artane Rizvanoli
Izvor: Klan Kosova

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je da je povećanje tarifa električne energije neizbežno i da će poskupljenja biti kako je najavljeno, prenosi Koha.

Rizvanoli je rekla da Kosovo posle rata nije izgradilo nove kapacitete za proizvodnju energije i da su tržišne cene toliko porasle da više nisu pristupačne., kao i da je to bolno i za građane i za Vladu.

"Za ove 22 godine nismo izgradili nove kapacitete za proizvodnju energije, govorim o posleratnom periodu, jer je prošlo više od 40 godina da nisu izgrađeni novi kapaciteti. Nemamo dovoljno kapaciteta da pokrijemo potrošnju, posebno tokom zime. To nas je ostavilo izloženim spoljnoj krizi. Ne pitaju vas trgovci koliki imate BDP, struju kupujete po tržišnim cenama. To je povećanje koje mora da se desi, ono je neizbežno ako želimo da se snabdevamo energijom", rekla je Rizvanoli za KTV Interaktiv.

Ona je rekla da je jedna od opcija da se u potpunosti subvencioniše uvoz od strane Vlade, što može da dostigne cenu od preko 130 miliona evra.

Navela je da postoji dug od oko 100 miliona evra koji su nastali u energetskom sistemu Kosova i da je povećanje računa za energiju neminovno. Ona je rekla da je izveštaj RUE u fazi konsultacija, ali ne treba praviti iluzije.

Rizvanoli je rekla i da Vlada podržava vraćanje tarifnog bloka.

"Ono što je već poznato jeste naša podrška vraćanju blok tarifa. Njihovo uklanjanje 2017. bila je najveća greška u oblasti energetike i jedan od razloga današnje nevolje. Podržavamo blok carinu, u uslovima kada ne možemo da proizvodimo, posebno u vreme kada je uvoz tako skup", rekla je ona.