Rukići: Vlada pozvala samo nekoliko preduzeća na konsultacije o sporazumima sa Albanijom

Rukići
Izvor: Reporteri

Predsednik Privredne komore Berat Rukići rekao je da je poslednjih meseci došlo do poboljšanja u primeni sporazuma između Kosova i Albanije, ali je naveo i da se Kurtijeva vlada o sporazumima sa Tiranom nije konsultovala sa privatnim preduzećima, već samo sa određenim kompanijama, prenosi Koha.

„Carinski sporazum koji je potpisan olakšava promet jer su carinski dokumenti objedinjeni. Železnički transport smanjuje troškove transporta. Svaka železnica, svako ulaganje u luke povećava strateški značaj zemalja“, rekao je Rukići, govoreći o sporazumima između Kosova i Albanije. 

Kao nešto što zabrinjava, on je naveo to što ima mnogo ideja i projekata privatnog sektora, ali da na poslednjim sastancima nije bilo konsultacija sa privatnim sektorom.

"Ne možete ugovore da učinite primenljivim bez uključivanja njihovog direktnog korisnika“, istakao je on i dodao da najviše koristi od sporazuma imaju albanske kompanije.

Prema Rukićiju, ekonomsko pristupanje inicijativi "Otvoreni Balkan" neće stvarati probleme.

"Ono čemu treba da težimo je da u svakoj inicijativi slušamo i vidimo da li nam to odgovara“, rekao je on.

Poskupljenje energenata, kako je naveo, zabrinjava, zbog čega je pozvao Vladu da počne sa pripremama, jer smatra da ove zime neće biti lakše nego prošle.