Šahini: U 2021. bez posla ostalo 15.000 radnika

Radnici
Izvor: Albanian post

Predsednik Kosovske poslovne zajednice Agim Šahini izjavio je da je u 2021. godini prestalo da radi više od 5.000 kompanija, kao i da je oko 15.000 radnika ostalo bez posla, prenosi Albanijan post.

Kako je rekao neke od tih kompanija prestale su da rade ili zato što su zatvorene, ili zato što su obustavljene njihove aktivnosti do daljeg.

Ipak, ističe on, iako je nezaposlenost oko 40 odsto i dalje postoji velika potražnja za radnicima.

"Ovaj privredni pad ima mnoge krivce, nepovoljnu politiku ulaganja, birokratiju, investicionu klimu i nedostatak promocije ulaganja, globalnu krizu koja je zahvatila i Kosovo. Kosovo je sigurno mesto za ulaganja, ali odlazak nekih investitora s Kosova promoviše suprotno, prošle godine smo imali odliv investitora s Kosova i to je narušilo imidž zemlje", rekao je on.

Govoreći o zakonu o minimalnoj plati, Šahini je kazao da je vlada napravila veliku grešku jer je isključila veteran iz te priče.

Stručnjak za ekonomska pitanja Ismet Muljaj naglasio je da je uz brojne probleme koje Kosovo ima, minimalna plaća od 250 eura nedovoljna za opstanak.

"Trebalo bi biti nekih intervencija, da se popravi trenutna situacija na Kosovu, da se analiziraju problemi jedan po jedan od različitih poslovnih sektora i da se na osnovu ove analize daju preporuke. Fiskalne politike su instrument koji bi pomogao kosovskom poslovanju", rekao je on.

Prema Muljajevim rečima, povećanje minimalne plate trebalo bi da bude urađeno prema studiji.