Zbog zastoja u kapitalnim investicijama kosovska ekonomija pretrpela veliki udarac

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Izveštaj Instituta GAP konstatuje da Vlada Kosova ne čini dovoljno u realizaciji kapitalnih investicija, zbog čega je kosovska ekonomija pretrpela veliki udarac, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini i bivši ministar finansija Kosova Haki Šatri smatraju da Vladi Kosova ekonomski razvoj nije prioritet.

Šatri je ocenio da Kurtijeva vlada nije pokazala posvećenost u prevazilaženju ekonomske krize i da ne poštuje Zakon o budžetu, jer su ulaganja smanjena.

"Ova Vlada, u pogledu ekonomskog razvoja, nije pokazala nikakvu posvećenost i nije preduzela ništa da to prevaziđe i unapredi ekonomski razvoj. S druge strane, preduzeli su neke radnje sredstvima koje su dobili od građana, pretvarajući ih u vidove pomoći, a tim oblikom misle da su oprali 'dug' građanima, međutim to su sredstva građana koja su dobili u vidu PDV-a i raznih poreza", rekao je Šatri.

Dodaje da je izvršna vlast na Kosovu zanemarila ekonomski razvoj baveći se drugim oblastima.

Kako navodi, za privredu je u 2020. godini utrošeno 20 odsto budžeta, a 2021. taj iznos je pao na 15 odsto, a na tom nivou ostao je i u 2022.

Ističe da to pokazuje da je ekonomski razvoj ostao po strani u odnosu na druge oblasti.

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini kritikovao je nedostatak velikih, kapitalnih investicija, dodajući da zadržavanje sredstava namenjenih kapitalnim investicijama šteti ekonomskom razvoju.

"Zaista, ostaci neiskorišćenih novčanih rezervi, a to je oko 760 miliona evra, govore da su kapitalne investicije zastale i da je to izuzetno štetno po razvoj privrede, jer kada nema kapitalnih investicija dolazi i ekonomski pad i mi od 2021. do 2022. godine imamo drastičan pad sa 10,7 odsto na tri. To je u nedostatku kapitalnih investicija i u nedostatku stranih investicija", rekao je Šahini.

Dodaje da je rast koji je nastao, posvećen potrošnji i izvozu.

"Da imamo više investicija, sigurno bi ekonomska situacija građana i privrede bila mnogo bolja", kaže on.

Šahini kaže da je Kosovo izgubilo oko milijardu evra i precizira da je ulaganje stalo, a na drugoj strani je povećana devalvacija novca.

Prema njegovim rečima, novac koji ostane neiskorišćen je štetan i uvek nosi opasnost po državu.

"Polazeći od toga da smo prošle godine izgubili 118 miliona evra Penzionog fonda, danas imamo i banku bez guvernera, a moraju se brzo donositi odluke. Sredstva koja budžet Kosova ima, treba što pre staviti u funkciju, jer može biti samo koristi od 700 miliona evra koji su u rezervi. U javnim radovima bi moglo da učestvuje oko 1.000 kompanija, koje su obustavile sve radove na državnim putevima", kaže Šahini.