Zeka: Vašingtonski sporazum pretvoriće Kosovo u važno središte Zapadnog Balkana

Arian Zeka
Izvor: Kosovapress

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka smatra da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji je prošlog petka potpisan u Vašingtonu, Kosovo učiniti važnim središtem na Balkanu, kao i da će uklanjanje tehničkih i političkih barijera biti samo korak napred ka promovisanju principa sporazuma o mini-šengenskom prostoru, prenosi Reporteri.

"Američka privredna komora pozitivno je ocenila sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji su potpisali Kosovo i Srbija u Vašingtonu, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država. Izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i funkcionisanje železničkog transporta između dve zemlje, ali i njegovo proširenje na Jadransko more, nudi nove i efikasnije mogućnosti za prevoznike sa Kosova, ali takođe Kosovo pretvara u važna saobraćajna čvorišta u region Zapadnog Balkana“, rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima, mini Šengen će samo poboljšati povezanost na Zapadnom Balkanu.

"Poboljšanje povezanosti i uklanjanje tehničkih i političkih barijera takođe bi pomoglo promovisanju principa sporazuma o mini-šengenskom području, čiji će deo sada biti sve države zapadnog Balkana. Finansiranje koje bi obezbedile dve američke finansijske institucije DFC i EKSIM banka pružilo bi novi izvor pristupa finansiranju po povoljnijim uslovima, dok je pored finansiranja infrastrukturnih projekata važan i olakšani pristup finansijama za mala i srednja preduzeća “, ocenio je Zeka.