Ramosaj: Od sporazuma iz Vašingtona i Srbija i Kosovo će imati koristi

Bljerim Ramosaj
Izvor: Koha ditore

Profesor Bljerim Ramosaj rekao je da sporazum koji je postignut u SAD između Kosova i Srbije, iako ima ekonomski karakter, u suštini je političke prirode, jer je sama priroda problema sa Srbijom politička, prenosi Koha.

Ramosaj je naveo rekao da će i Srbija i Kosovo imati koristi od sporazuma u SAD.

Rekao je da je novi stil svetske diplomatije došao do izražaja i primenjuje ga američki predsednik Donald Tramp, kako bi iskoristio sva sredstva i približio strane.

 „Političke sporove treba rešiti sporazumima ekonomske prirode. Tako se tumači ova situacija. Sporazum takođe uključuje komponente ekonomske prirode koje imaju idejni karakter, a ne operativni.  Ideje koje se ogledaju kroz nekoliko tačaka  sporazuma imaju snažan razlog za mogućnost primene i mogućnost međusobnog usklađivanja strana, ali i za prirodu davanja ekonomske injekcije za ovaj deo Evrope“, rekao je on.

 Ramosaj je rekao da se suočavanje sa velikim problemima političke prirode pokazalo neuspešnim u ovom periodu.

 Prema njegovim rečima, pokazalo se da su preduzete inicijative bile uzaludne i nisu dale rezultate.

 Kaže da je umešanost predsednika Trampa pokazala da on nema karakter bilo kog istorijskog sporazuma, ali da je ipak veoma važan.

 „Ne radi se o međudržavnim sporazumima, već o nizu obaveza koje su ekonomske komponente, ali usmerene na političku realizaciju. Budući da se radi o sporazumima takve prirode, oni ne predstavljaju sporazume koji zahtevaju ratifikaciju, već su obaveze dve vlade“, rekao je on.

 Ramosaj je rekao je da nema smisla potpisivati sporazume ako ne bude uzajamnog priznavanja.

On je dodao da je opozicija nastupila sa idejom da se u Beloj kući ide kako bi se menjale teritorije, a vlast da idu po priznanje.

 Rekao je da su SAD pronašle održivo rešenje, čineći dogovor privlačnim za obe strane.

 „Politika republikanaca je takva, ako preuzmete obaveze za sporazum i ne ispunite ih, onda su posledice velike. Ovo što je danas samo ideja, ubuduće će postati primenjivi projekti, a to može da zacrveni obe strane u smislu realizacije. Oni su pragmatični i znaju šta žele “, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sve tačke ekonomske prirode nije moguće realizovati bez projekta mini-Šengen.

Kaže da nema načina da se ovi putevi grade ako se ne kreće roba i kapital.

 „Opozicija je u nekom smislu to protumačila kao pobedu Srbije, a vlast kao pobedu zemlje. Analitički odgovor je da ako su ciljevi političke prirode za uzajamno priznavanje, sredstva su opravdana, a sredstva su ekonomske prirode “, rekao je on.