Zeka: Zakon o ekonomskom oporavku imaće efekta na nova ulaganja u preduzeća

Arijan Zeka
Izvor: Ekonomia online

Zakon o ekonomskom oporavku će imati dobar efekat kada su u pitanju nova poslovna ulaganja za koja će biti potrebni zajmovi od komercijalnih bankarskih institucija na Kosovu, rekao je u intervjuu za Ekonomija Onlajn direktor Američke privredne komora Kosova Arian Zeka.

"Smatrali smo da je deo koji nudi najveće pokriće garancije za ove nove zajmove najbolji deo sadržan u nacrtu zakona, kao i one odredbe zakona koje regulišu pitanje poreskih obaveza koje su nastale u zaostatku plaćanje kredita", istakao je Zeka.

Kako je dodao, relativno je besmisleno što su građani pokazali sav entuzijazam kada je odobren Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, posebno znajući da veliki deo njih ima relativno mala sredstva u Penzionom Fondu.

"Od građana se očekuje da potroše te sume novca bez obzira na njihov iznos, neki od njih suočeni su sa fenomenom opadanja prihoda i imaće potrebe koje će morati da pokriju ovim sredstvima", rekao je Zeka.

On je podsetio da, iako povlačenjem 10 odsto sredstava iz Penzionog Fonda građani mogu da pokriju deo svojih troškova, to, ipak nije praksa drugih zemalja u regionu.

"Mi kao Američka privredna komora smatrali smo da je ovo nekonvencionalna mera u smislu da se ne primenjuje ni u jednoj od drugih zemalja, posebno jer se od građana zahteva da stave ušteđevinu za starosnu granicu za odlazak u penziju u službi povećanja agregatne tražnje, jer je ovo naglašeno kao jedan od cilljeva zašto se ova mera i sprovodi", rekao je Zeka.