Kosovski tužilac zatražio novčanu kaznu za dvoje Rusa

Jarinje
Izvor: © Kosovo Online

Predlog tužilaštva za izricanje mandatne kazne ruskim državljanima pritvorenim zbog ilegalnog prelaska granice Srbije i Kosova stigao je u Osnovni sud u Severnoj Mitrovici, a rok za odlučivanje je do sutra, 15. januara, javlja Beta.

Predsednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je sudu dostavljen predlog tužilaštva za izricanje mandatne kazne i da je rok za donošenje odluke 15. januar do 10:30 časova.

Kosovska policija uhapsila je dvoje ruskih državljana, muškarca i ženu zbog ilegalnog ulaska na Kosovo.

Po navodima policije, oni su uhapšeni juče ujutro, u selu Šarpelj u opštini Leposavić, u pograničnom pojasu sa Srbijom.

Dežurni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Slobodan Bakić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je za ruske državljane zatražio izricanje novčane kazne po hitnom postupku i da se odluka o tome očekuje do kraja dana.

Ruski državljani su, kako saznaje RSE, kosovskim vlastima rekli da su krenuli za Lukovsku banju na jugu Srbije, ispod Kopaonika u blizini prelaza Jarinje te da ih je navigacioni sistem doveo do linije sa Kosovom, gde su navodno i kosovskim vlastima priznali da nisu ni planirali da udju na Kosovo.

Ponovnim pokušajem da stignu do te banje ušli su na sporedni put gde ih je zatekla kosovska policijska patrola nakon čega su pritvoreni.

Tužilac Bakić izjavio je ranije da su državljani Rusije prvobitno pokušali da predju prelaz Jarinje kako bi ušli na Kosovo, ali da su vraćeni jer nisu imali vize.

Prema njegovim rečima, pritvoreni su Egor Igorević (Igor Krasikov) i Marina Vladimirovna Krasikova. Odlukom tužioca njihov automobil je konfiskovan.