Rode: Policija pokazala svoj kapacitet na severu, Kosovo da se posveti osnivanju ZSO

Jorn Rode
Izvor: Koha ditore

Nemački ambasador Jern Rode kaže da je Kosovska policija u nedelju, u saradnji sa Kforom i Euleksom, sprečila dalje krvoproliće i da je uveren da su nakon ovog incidenta Kosovska policija i druge institucije u stanju da osiguraju bezbedno okruženje.

Rode je u intervjuu za Gazetu ekspres istakao odlučnost u pogledu puta kojim će se ići posle 24. septembra u dijalogu i implementaciji Ohridskog sporazuma, koji uključuje i posvećenost kosovske strane za osnivanje ZSO.

Nemačka je bez ikakvog ustručavanja nazvala napad na Kosovsku policiju u nedelju na severu terorističkim aktom. Nažalost, tamo je ubijen pripadnik Kosovske policije. Šta vam govori uvođenje tako velike grupe sa velikim arsenalom naoružanja na teritoriju Kosova?

Užasan ubilački i teroristički napad na kosovske policajce koji smo videli u nedelju uveče bio je apsolutno neprihvatljiv. Kosovska policija (KP) je odgovorna institucija za sprovođenje zakona koja garantuje i sprovodi vladavinu zakona u svim delovima Kosova. Čestitamo na vrhunskom profesionalizmu u rešavanju situacije od strane Kosovske policije, koja je izbegla dalje krvoproliće. Sve ovo je postignuto u bliskoj saradnji sa Euleksom i Kforom. Ono što se sada dešava je policijska istraga o događajima koju podržava Euleks, uključujući identifikaciju svih počinilaca i svih drugih uključenih aktera. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Događaji takođe pokazuju da je hitno potreban napredak u dijalogu. Brza i potpuna implementacija Briselskog i Ohridskog sporazuma i njegovog Aneksa je ono što je potrebno da se garantuje trajni mir i stabilnost na Kosovu iu celom regionu.

U ponedeljak je u Prištini bio nemački izaslanik Manuel Zaracin, koji je takođe izneo stav Nemačke da je ono što se dogodilo na severu teroristički akt. Zašto, po Vašem mišljenju, postoje razlike među zemljama Kvinte u pogledu kvalifikacije predmeta? Ne nazivaju svi to terorističkim napadom.

Ono što sam vidio je da su sve zemlje Kvinte, EU i mnogi drugi partneri nedvosmisleno i oštro osudili događaje u nedelju i izrazili solidarnost sa žrtvama, njihovim porodicama i celim Kosovom. Naša poruka je bila jasna, ovaj teroristički i ubilački napad na Kosovsku policiju je bio apsolutno neprihvatljiv.

Vlada Kosova objavila je u utorak slike na kojima se tvrdi da se u manastiru Banjska, u nedelju, vidi potpredsednik Srpske liste. Hoće li Srpska lista i dalje biti sila na koju treba računati međunarodna zajednica?

Ne donosimo zaključke na osnovu videa ili objava na društvenim mrežama. Kada se istraga završi, imaćemo potpun i jasan pregled, koji će nam omogućiti da izvučemo potrebne zaključke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da preuzme odgovornost rekavši da on ne stoji iza svega ovoga?

Vidite odgovor iznad.

Mislite li da će događaji na severu još gore uticati na dijalog ili ga mogu dodatno podstaći da ga izvuče na pravi put i ubedi strane da implementiraju sporazum? Da li su ovakvi događaji promijenili dnevni red, kada se ponovo može govoriti o nastavku dijaloga, izborima na severu ili implementaciji sporazuma? Da li su vam poznati neki zaključci sa Lajčakovog sastanka sa savetnicima kancelara Šolca, predsednika Makrona, premijerke Meloni i američkog ambasadora Gabrijela Eskobara u kom pravcu sada treba da ide?

Dozvolite mi da zajedno odgovorim na pitanja. Nedeljni događaji snažno naglašavaju da nam je hitno potreban značajan napredak u dijalogu. Bez obzira koliko će dalji razgovori biti teški nakon ovakvog incidenta: hitno nam je potrebno političko rešenje. Kretanje napred kroz dijalog je jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost na Kosovu i u celom regionu. Upravo ove sedmice, najviši diplomatski savetnici iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD-a sastali su se sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi razgovarali o mogućim putevima napred i ostali u bliskom kontaktu jedni s drugima kako bi koordinirali naredne korake.

Da li je Zaracin tražio novi sastanak dijaloga u Briselu i kakva je bila reakcija premijera Kurtija?

Imajte na umu da neću otkrivati ​​detalje o poverljivim sastancima.

EU je kao svoj plan odobrila Boreljov predlog koji je izneo strankama 14. septembra. Premijer Kurti je to odbacio. Da li se o ovom dokumentu može pregovarati, može li se promeniti redosled stvari, što je zahtev kosovske strane?

Imamo puno poverenje u dijalog koji vodi EU, kao i u visokog predstavnika i specijalnog predstavnika. Nastavljamo da aktivno tražimo puteve napred, kao što možete videti sa sastanka diplomatskih savetnika u ponedjeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije. Budite uvereni, Nemačka će ostati posvećena tome da dijalog bude uspešan.

Zahtev Zapada da Kosovo iznese svoje predloge za ZSO je strog. Da li vidite spremnost Vlade Kosova da se pomeri napred?

Do sada nismo videli dovoljno ambicija Kosova za suštinske korake ka ZSO. Ostaje jednostavna činjenica, značajan napredak u dijalogu znači da Kosovo ispunjava svoje obaveze, uključujući i posvećenost uspostavljanju ZSO. S druge strane, takođe je jasno da dijalog nije ograničen samo na Zajednicu, već uključuje i mnoge obaveze za Srbiju. Potrebna nam je sveobuhvatna i brza implementacija Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa sa obe strane. Kosovo ima i dobiće mnogo od punog sprovođenja sporazuma.

Kako ocenjujete zabrinutost premijera Kurtija da su evropski posrednici na strani Srbije? Ima li osnova za to?

Kao što sam već rekao. I dalje imamo puno poverenje u dijalog koji omogućavaju EU i evropski posrednici. Potreban nam je značajan napredak u dijalogu.

Da li mislite da bezbednosne strukture Kosova i međunarodne snage mogu da drže situaciju na severu pod kontrolom kako ne bi došlo do daljeg izbijanja nasilja?

Kosovska policija i druge kosovske institucije jasno su pokazale svoj kapacitet da se nose sa tako ozbiljnim bezbednosnim incidentom sa dubokim profesionalizmom i odlučnošću i u bliskoj saradnji sa Euleksom i Kforom kao prvima koji reagujuju. Drugo i treće obezbeđenje, i potpuno sam uveren da oni će to nastaviti da rade. Svi pružaoci usluga sigurnosti na terenu spremni su učiniti sve što je potrebno kako bi održali sigurno i mirno okruženje za sve građane.