Đurđević Stamenkovski i Obradović sa Zaharovom o zabrani Srbima na Kosovu da glasaju

Milica Đurđević Stamenkovski, Marija Zaharova, Boško Obradović
Izvor: Zavetnici

Lideri Nacionalnog okupljanja, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović, održali su na marginama zasedanja Oebsa u Skoplju sastanak sa visokom funkcionerkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom. Kako su saopštili, oni su tom prilikom izrazili zahvalnost Rusiji zbog njene dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Predsednik Dveri, Boško Obradović, upoznao je predstavnicu ruskog ministarstva sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji. On je pozvao Rusiju da svojim autoritetom utiče na predstavnike međunarodnih misija na KiM, pre svega Unmika i Oebsa, da ispoštuju Rezoluciju 1244 i srpskom narodu omoguće da glasaju na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Predsednica Zavetnika naglasila je da je Rusija najvažniji strateški saveznik Srbije u očuvanju Kosova i sprečavanju da Kosovo postane deo međunarodnog poretka.

Đurđević je ocenila potpuno neprihvatljivim zahtev ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da Srbija prekine svaku saradnju sa Rusijom, ocenivši da se radi i o direktnom pokušaju mešanja u politiku Srbije. Dodala je da Nacionalno okupljanje predstavlja najčvršću političku garanciju da posle izbora Srbija neće primenjivati francusko-nemački plan o priznanju Kosova, neće uvoditi sankcije Rusiji i neće nastaviti sa politikom približavanja Natou.

"Obe strane su se saglasile da je očuvanje tradicionalno prijateljskih srpsko-ruskih odnosa u strateškom interesu obe zemlje i istakle spremnost da nastave sa još intenzivnijim političkim delovanjem u tom pravcu", dodaje se u saopštenju.