Srbija: Ekonomski motor Balkana

srbija-zastava-01
Izvor: Kosovo Online

Srbija je doživela duboku transformaciju tokom protekle decenije. Predvođena vizijom ekonomskog razvoja predsednika Aleksandra Vučića i podstaknuta strateškim reformama, privreda naše zemlje je u procvatu dok je zacrtala novi kurs kao sila visoke tehnologije.

Stručnjaci primećuju. Pol Gembl, viši direktor Suverene grupe u Fitch Ratings-u, rekao je: "Srbija je od Covid-19 jedna od najboljih u Evropi u nastajanju. U stvari, ekonomski rast Srbije datira pre pandemije. Naš BDP se udvostručio sa 39 milijardi dolara u 2015. na 82 milijarde dolara prošle godine. Do 2027. očekujemo da će BDP dostići 100 milijardi dolara.

Cilj je dostižan. Međunarodni monetarni fond je predvideo da će naš BDP 2024. godine porasti za 3 odsto. To Srbiju stavlja na brzi put da postigne svoj cilj. Ova putanja je potpomognuta povoljnim izgledima za inflaciju, koja će ove godine verovatno usporiti na 3 procenta godišnje. Nezaposlenost je na istorijskom minimumu.

Kako je to moguće? Pažljivo planiranje i fokus na razvoj softvera.

Zahvaljujući vladinim inicijativama, Srbija se pozicionira za održivi rast i inovacije stavljajući naglasak na tehnologije u nastajanju. Ona se pomerila sa tradicionalnih sektora kao što su laka proizvodnja i agrobiznis ka informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Da radi. Srpski tehnološki, IT i softverski sektori u razvoju su pretekli čak i neke veće zemlje u izvozu. Srpska IKT industrija čini 10 odsto njenog BDP-a, što je svrstava među četiri najveća izvozna sektora, zajedno sa čelikom, automobilima i poljoprivredom. SAD su izvozno tržište broj jedan za srpske IKT usluge. Nedavna akvizicija Momentum Design Lab-a, nagrađivanog studija za dizajn proizvoda u Silicijumskoj dolini, od strane srpske HTEC grupe naglašava brz rast sektora i međunarodno priznanje.

Ovaj preporod je započeo obrazovanjem. Inicijative kao što su obavezni kursevi programiranja softvera u osnovnim školama i proširenje ponude kurseva vezanih za tehnologiju na univerzitetima stvorile su kvalifikovanu radnu snagu sposobnu za profesiju koja raste. Pored toga, Projekat povezanih škola, koji je završen 2021. godine, značajno je povećao korišćenje i integraciju informacionih tehnologija u osnovnim i srednjim školama širom Srbije. Druge značajne inicijative uključuju pokretanje startap akceleratora za bioekonomski inženjering od strane Ginkgo Biovorks iz SAD i širenje Ananasa, srpske "Amazonke Balkana", u susedne zemlje. Srbija je očigledno destinacija za firme kojima je potrebna kvalitetna tehnička pomoć.

Srbija takođe podstiče svoju ekonomiju kroz razvoj infrastrukture. Izgradnja autoputeva i brzih pruga, uključujući prvu brzu prugu koja povezuje Beograd i Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, revolucionirala je saobraćaj. Drugi projekti, kao što su novoizgrađeni autoputevi koji povezuju Beograd sa gradovima poput Čačka i Novog Pazara, podstakli su efikasan saobraćaj. Autoputevi koji povezuju Srbiju sa susednim zemljama takođe su ojačali poziciju Srbije kao regionalnog čvorišta za trgovinu i investicije.

Kao rezultat toga, direktne strane investicije, posebno iz Nemačke, Austrije, Kine i SAD, porasle su sa stranim investicijama u ukupnom iznosu od 42 milijarde dolara od 2007. Više od 4 milijarde od toga zabeleženo je prošle godine. Ovo je, zauzvrat, podiglo devizne rezerve Srbije na neviđeno visok nivo, premašivši 24 milijarde evra.

Energetski sektor se brzo širi. Srbija usvaja obnovljive izvore energije i povećava svoj udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu. Nedavno je Vlada Srbije izabrala konzorcijum koji predvode Hiundai Engineering, Hiundai ENG America i UGT Renevables za instaliranje solarnih elektrana ukupne snage 1,2 gigavata, u kombinaciji sa baterijskim skladištem, koje će biti predate srpskoj državnoj elektroprivredi Srbije.

Pored toga, premijerka Ana Brnabić je prošlog marta najavila predloge za restrukturiranje državnih energetskih preduzeća Elektroprivreda Srbije i Srbijagas kako bi se poboljšala efikasnost i odgovornost.

Podstaknuta strateškim reformama, napretkom infrastrukture i porastom stranih investicija, naša zemlja ponovo piše svoj narativ. Sa stabilnim političkim pejzažom i jasnim mandatom za napredak pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srbija je spremna da predvodi put u ekonomskom razvoju i integraciji sa ostatkom Evrope, učvršćujući svoju poziciju ekonomskog motora Balkana.

Piše Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD za Yahoo Finance