Anđela Dimić najbolja u besedništvu

Takmičenje u besedništvu
Izvor: Kosovo Online

Titula apsolutnog i sveukupnog pobednika, prvog takmičenja u besedništvu studenata i srednjoškolaca sa Kosova koje je održano večeras u Severnoj Mitrovici, pripala je učenici četvrte godine Gimnazije u Kosovskoj Kamenici, Anđeli Dimić.

Takmičenje je osmislila grupa bivših besednika iz Beograda, a održano je uz podršku Kancelarije za KiM i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici. 

Posle prijavljivanja, obuke, prve i druge eliminacije kandidata u finalu je autorske besede govorilo devet najboljih besednika, među kojima su bili studenti Medicinskog, Prirodno–matematičkog, Učiteljskog i Filozofskog fakulteta prištinskog Univerziteta, učenici Medicinske škole u Severnoj Mitrovici i Gimnazije u Kosovskoj Kamenici.

"Imajte na umu i to da čovek vredi samo onoliko koliko vredi njegova reč, a da njegova reč vredi samo ukoliko iza nje stoje dela, zato birajte reči i trudite se da vaše reči svedoče istinu i da svedoče o plemenitim delima, to nije samo moralna odgovornost svakog pojedinca, to je i veoma velika hrabrost za svakoga od vas ko živi i radi u ovoj sredini", rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović.

Obraćajući se finalistima takmičenja, Jović je dodao "mnogi od vas će vremenom postati veliki i važni ljudi čiju će reč mnogi sa nestrpljenjem iščekivati, kada dođe taj trenutak, ja bih vas molio da svoje reči ne koristite da biste previše obećavali, ali da sve ono što ste obećali pokušate zaista i da ispunite". 

On je izrazio nadu da će se svako sledeće takmičenje sa nestrpljenjem iščekivati i da će i broj takmičara biti veći i kvalitet beseda bolji.

"Jako je važno da se glas srpske omladine sa KiM daleko čuje, a mislim da je ovo lepa i dobra prilika za to. Neka pobedi najbolji. Svima vam želim sreću i uspeh", rekao je Jović, koji je bio i član žirija.

Laskavu nagradu publike, koja je amfiteatar ispunila do poslednjeg mesta osvojio je student hemije Aleksandar Arsenijević iz Severne Mitrovice, besedom u zadatoj kategoriji "Nije pitanje hoćemo li, ili nećemo da se borimo nego hoćemo li ili nećemo da postojimo", koji je odlukom žirija u toj kategoriji osvojio drugo mesto. 

"Želeo sam da osvojim onu najvažniju nagradu za sve moje sugrađane, to nije samo moja nagrada, to je nagrada svih nas, moja beseda je govorila o životu Mitrovice, posleratnom periodu i danas, tako da sam prezadovoljan, stekao sam neko životno iskustvo sa kojim ću ići dalje", rekao je Arsenijević. 

Žiri u sastavu Damjan Jović, urednica TV Most u Zvečanu Sonja Milojević, profesor retorike na Pravnom fakultetu Ognjen Vujević, Radovan Perović edukator iz Centra za javni govor u Beogradu i glavni organizator takmičenja Sanja Lakić su u kategoriji zadata tema, treće mesto dodelili najmlađoj učesnici, učenici četvrte godine Medicinske škole u Severnoj Mitrovici, Jovani Jokić, za besedu "Pantarei", a prvo mesto je osvojila student Učiteljskog fakulteta u Leposaviću Neda Dabetić, besedom "Nije pitanje hoćemo li, ili nećemo da se borimo nego hoćemo li ili nećemo da postojimo".

"Veoma sam ponosna što sam deo ovog takmičenja, zato što sam najmlađi učesnik, pored mene su bili mnogo jači učesnici i stariji i iskusniji, tako da je meni veoma velika čast i zadovoljstvo, što sam deo ovog celog projekta", rekla je Jokić.

Treće mesto u kategoriji slobodna tema osvojila je student Medicinskog fakulteta Elma Selimi "Nazovimo nasilje pravim imenom", drugo mesto student FTN Vesnera Šerifi iz Gore, besedom "Zašto su boginji pravde zatvorene oči", prvo mesto i laskavu titulu sveukupnog pobednika osvojila je učenica četvrte godine Gimnazije u Kosovskoj Kamenici Anđela Dimić, besedom "Očuvajmo Istoriju, sačuvajmo sebe".

"Ovo je zaista jedno veoma veliko iskustvo za sve nas učesnike, vežbe koje smo imali tokom ovih mesec dana su nam veoma značajne za uspeh u daljem školovanju, da budemo dobri govornici, retoričari, meni je ovo zaista jedna najznačajnija pobeda", rekla je Dimić i sa ponosom istakla da dolazi iz sela Korminjane kod Kosovske Kamenice. 

Edukator iz Centra za javni govor iz Beograda Radovan Perović je rekao da je bilo jako zanimljivo raditi sa ovim mladim ljudima u proteklih mesec dana.

"Plod i rezultati našeg rada su bili vidljivi danas, žiriju nikada nije lako da donese odluku, naročito kada ima ovako kvalitetne kandidate. Verujem da je žiri danas doneo barem približno najprecizniju odluku i da ovo nije poslednje, nego samo prvo u nizu takmičenje u govorništvu za studente i srednjoškolce u Kosovskoj Mitrovici".

Učesnici finalne večeri takmičenja u besedništvu su od pokrovitelja dobili dva onlajn kursa IT Akademije u trajanju od 3 meseca, robne nagrade, knjige, putovanje u Beograd, a pobednik po glasovima publike i jednu vrednu robnu nagradu i plaketu.