Film "Republika Srpska: Borba za slobodu” u Zvečanu 13. decembra

Srpska borba za slobodu
Izvor: Kosovo Online

Film reditelja Borisa Malagurskog "Republika Srpska: Borba za slobodu” biće premijerno prikazan na Kosovu, u Zvečanu, u utorak 13. decembra. 

Projekcija filma u Domu kulture Trepča počeće u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Povodom ovog ostvarenja Malagurski je izjavio da se vodio namerom da destigmatizuje srpski narod koji živi zapadno od Drine.

"Srpski narod je dao ogroman doprinos svetskoj civilizaciji, bez obzira na mrlje u svojoj istoriji koje poseduje svaki narod i koje ne mogu definisati nijedan narod. Mi imamo pravo da postojimo i imamo pravo da volimo ono najbolje u nama i našoj prošlosti”, naveo je Malagurski.

Inače, reč je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji predstavlja uzbudljivu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude svoj na svome, uz intervju sa proslavljenim srpskim režiserom Emirom Kusturicom. Od zanimljivih istorijskih priča do javnosti nepoznatih anegdota, film slikovito dočarava duh naroda sa zapadne strane Drine, njegov mentalitet, domaćinski odnos, hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Srpske i šire kroz zanimljive priče iz tih krajeva.