Petar Božović u Gračanici: Na Kosovu je duša, dođite da vidite odakle ste

Petar Božović
Izvor: Kosovo Online

Bard srpskog glumišta Petar Božović održao je u Domu kulture "Gračanica" književno-scenski čas na kome je govorio misli Svetog Nikolaja Velimirovića i "Luču mikrokozmu" Petra Petrovića Njegoša.

Božović je istakao da je srpska duhovna snaga veoma jaka na Kosovu i da mu je svaka crkva, od stotine onih koje su uništene, bliža od divljenja prema velikom arhitekti u Barseloni.

Zato je pozvao sve, a pogotovo mlade generacije, da posete Kosovo:

"Nemojte da su vam bliži Rim, Krakov, Modena, Beč... Sve to možete, ali ovde dođite da vidite odakle ste, pa ćete sa tim osećanjem kada ga budete stekli, imati jedan čvršći stav u odnosu na druge, kada budete pričali sa njima i nećete se osećati loše“, poručio je Božović.

Emotivno je konstatovao da je na Kosovu duša, a da se duša - ne prodaje.

"Živelo Kosovo naše drago i živelo naše srpstvo i naša pravoslavna vera koja nas je održala. Ne branimo mi na Kosovu plodnu Metohiju, imamo Srbiju, Vojvodinu, možete raditi šta hoćete što se tiče poljoprivrede.. nego dušu svoju ovde imamo. Nećemo da prodamo dušu, ne da nam ni mrtav Lazar, ni Sveti Sava“, istkao je Božović.

Za publiku u Gračanici veče je bilo posebno, a količina ljubavi koju je glumac doneo ogromna.

"Ostali smo bez teksta, doneo je ogromnu količinu ljubavi. To se osetilo iz čitavog njegovog bića. Nama je ljubav preko potrebna, kao i razumevanje, u ovim odsutnim danima, tako da ne postoje reči hvale koje možemo da pružimo našem bardu glumišta i mnogo nam znači ovo večeras. Imali smo i redove smeha, a i redove suza, onih suza koje su zbog ljubavi koje nam pružaju ovakvi velikani kakav je Petar Božović“, rekla je Mirjana Petković.

Utisak publike je jedinstven - Božović je je umentik velikog dela.

"Monodrama je jaka dramska dramatizacija i treba ovde pokazati pravo lice. On je ovde uzeo sve segmente života, od kada je rođen, pa do današnjih dana. Pokazao je svoju virtuoznost u dramatizaciji i vredi doći i prisustvovati jednoj dobroj monodrami. Hvala mu što je došao, jer to je umentik velikog dela", rekao je Ljubomir Maksimović.

Pokrovitelj akcije je privrednik iz Beograda Branislav Baćović, koji za sebe kaže da je "zaljubljenik u Kosovo".

Priča da jednom godišnje dolazi na Kosovo i uvek dovodi ljude koji na Kosovu nikada nisu bili, kako bi razbio iluziju "da je Kosovo teritorija".

"Nije Kosovo teritorija, Kosovo je naše srce i naša duša. U tom svetlu sam se nedavno i video sa Petrom u Nikšiću, na jednoj promociji, i on je rekao da bi voleo da ide na Kosovo. Rekao sam mu - idemo u Orahovac. To mi je bila prva potreba i želja, jer sam pre dve godine bio u Orahovcu, dodelio jednu nagradu profesorki Oliveri. Tamo sam video te ljude, i njihova srca i duše na dlanu, koje poklanjaju nama koji dođemo da podelimo zajedno par trenutaka", rekao je Baćović. 

U svojoj bogatoj karijeri, Božović je odigrao blizu 200 filmskih i TV uloga, sa najznačajnijim jugoslovenskim rediteljima.

Publika ga pamti po ulogama u filmovima Živka Nikolića, a u filmske antologije ušao je kao Zeljo u "Čudu neviđenom", Đorđe u "Lepoti poroka", ali i kao načelnik Maksim u tragikomediji "U ime naroda", doktor za ljubavne probleme u filmu "Čekaj me, ja sigurno neću doći", Atifaga u "Nožu"...