U Severnoj Mitrovici održana predstava "Sinđine igrarije" povodom početka školske godine

Predstava "Sinđine igrarije"
Izvor: Kosovo Online

Kulturni centar „Dragica Žarković“ iz Severne Mitrovice u saradnji sa Pokrajinskim kulturnim centrom „Priština- Leposavić“ organizovao je danas Karavan pesništva „Sinđine igrarije“ za učenike od prvog do četvrtog razreda mitrovačkih osnovnih škola.

U interaktivnoj predstavi punoj pesme, glume i recitacija mališanima su se u „Mitrovačkom dvoru“ predstavili pesnici Srđan Živković, Anita Pešić, Biljana Stanojević kao pesnik Moma Dragićević, a gost ove predstave, koja je imala edukativni karekter, bio je i Miloje Dončić.

Uz pesme, koje su gosti mališanima priredili, najmlađi učenici su aktivno učestvovali u ovoj predstavi, a povod je bio početak nove školske godine.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović kazao je da je zadovoljstvo kada je sala „Mitrovačkog dvora“ ispunjena do poslednjeg mesta, još je draže što su publika bila deca.

„Nadamo se da ćemo uskoro dobiti novi objekat kulturnog- interaktivnog multimedijalnog centra gde ćemo prezentovati velike događaje. Trudimo se da kao kulturni centar prikažemo prave vrednosti i mislim da je ova predstava to potvrdila. Deca su odgovorila vrsnom komunikacijom. Hvala školama, učiteljicama koje su ih dovele na ovu predstavu kao i Pokrajinskom kulturnom centru koji je sve ovo organizovao i ovo je velika radost i za grad kao i za najmlađe učenike škola „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“, rekao je Mihajlović koji je najavio da će karavan „Sinđine igrarije“ sutra biti u Zubinom Potoku.

Pesnik, glumac i vrsni umetnik Srđan Živković je uz gitaru deci predstavio najveće dečije hitove, a nakon predstave je rekao da su i oni uživali u ovom drućenju sa decom.

„Mi danas nismo izveli smo poetski program već i jednu vrstu animatorskog programa. Nije značajno što su se oni družili sa nama već je važno što smo mi došli kod njih. Deci sa severa i sa celog Kosmeta je potrebno druženje sa pesnicima i umetnošću nakon velikog pada sistema vrednosti koji nam se dešava poslednjih 20-30 godina. Naravno ako ćemo da krenemo od nečega onda treba krenuti od dece da deca krenu sa upoznavanjem previh vrednosti. Mi smo presrećni a koliko vidim i deca su uživala danas“, rekao je Živković.

Uz stihove Mome Dragićevića stasavale su mnoge generacije. On nam je kazao da bi deca trebala što više da čitaju i da ulažu u sebe i svoju edukaciju.

„Ja mislim da društvo treba mnogo da ulaže u decu jer su deca naš ponos, to je jedna investicija koja će ulaganjem dati rezultate. Ovakve stvari su bitne jer će deca nakon ove predstave otići kući i svojim najbližima će preneti svoje utiske, a na njihovim licima će se videti osmeh koji je najveći ukras ovog sveta i života“, kazao je Dragićević.

Anita Pešić je danas prvi put bila u Severnoj Mitrovici, jednu od svojih pesama posvetila je Srbiji, a uvod u tu pesmu su stihovi posvećeni Šar planini. Ona se prisetila da je kao školarac dolazila na Kosovo.

„Dolazila sam ovde kroz ekskurzije dok sam išla u školu, nekako sam uvek bila zauzeta radom sa decom. Puno mi je srce što sam ovde i radujem se budućim drućenjima koji nas čekaju tokom današnjeg dana kao i obalasku nekih od manastira“, istakla je ona.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni Biljana Stanojević koja je izjavila da su deca budućnost i da se svakom susretu sa decom raduje naročito kada su u pitanju deca sa Kosova.

„Ove manifestacije su značajne zato što deca imaju uvid u to da se odrasli bave njima. Na taj način se deca postiču da stvaraju, a stvaraju nije tačno da deca ne pišu. To je korisno i za decu, ali i za nas jer i mi uzimamo od njih. Ja verujem u decu, samo im treba dati vetar u leđa“, rekla nam je Biljana.

Pokrovitelji ove predstave bili su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.