U Skoplju održana poromocija knjige Olivere Radić "Kosovometohijski glasovi"

Promocija knjige Olivere Radić
Izvor: SPONA

Knjiga zapisa najsurovijeg srpskog stradanja i svedočenja o golgoti u tim iskušenjima koja traju u južnoj srpskoj pokrajini sabranim u delu "Kosovometohijski glasovi" autorke Olivere S. Radić iz Orahovca, izazvala je veliko interesovanje na predstavljanju u Srpskom kulturno informativnom centru SPONA u Skoplju, prenose Novosti.

U predstavljanju dela i životnih iskustava autorke Olivere S. Radić, uvodnim napomenama, direktor centra SPONA Milutin Stančić je izneo i lična sećanja na posete Orahovcu, Velikoj Hoči, Prizrenu... o kojima su u knjizi potresno ispisani tragovi nezaborava tih stradanja u nizu.

To su ti tragovi, na koje je, uz izvode iz zapisa podsetio Stančić, koje iznosi autorka na prvi pogled olakom ocenom da je to ono srpsko stradanje svih onih koji su preživeli i sada žive na Kosovu i Metohiji sa neizbrisivim ožiljcima užasa od 1998. do današnjih dana - "jedno veliko stradanje i još uvek stradamo noseći krst koji nam je Gospod dao".

Stančić je iznošenjem ličnih utisaka sa Kosova, potresne zapise Olivere S. Radić u knjizi "Kosovskometohijski glasovi" uporedio sa sa dnevničkim zapisima upokojenog mitropolita Amfilohija sa mnogostradalne svete srpske pokrajine.

Olivera S. Radić je sa mnogo emocija govorila o svojim zapisima iz ugla tegobnog života u getu Orahovca ali i šire, ipak, ne prepuštajući se prevagama muke već s optimizmom gleda na sutrašnji dan.

"Verujem da će i za Srbe sa Kosova i Metohije doći vaskrsenje", rekla je Radić.
 
Isticala je to očito i kroz pitanja brojnim sagovornicima utisnutim u deo knjige o mukama ali nadama koje ne jenjavaju. I, tako je i završila svoje predstavljanje u centru SPONA u Skoplju, pesmom "Orahovcu, bašto rajska..."

Autorka je majka četvoro dece, profesorka srpskog jezika u Orahovačkoj gimnaziji, novinarka, koja decenijama neumorno registruje sva stradanja i svakodnevicu Srba u getu i okolo oslikavajući savremeni život u 21. veku u srcu Evrope. Deo tih svedočenja je utkan u knjigu "Kosovometohijski glasovi", a nastavak, kako je najavila, biće upisan u narednoj knjizi. Jer, ta teška i bolna istina ispisana mukom, tugom i stradanjem srpskog naroda - traje.