Zašto je Aljbinu Kurtiju potrebna priča o neprijateljstvu sa medijima?

Kljan Kosova
Izvor: Reporteri

Vlada Kosova naložila je zatvaranje najveće televizije, Kljan Kosova iz tehničkih razloga. Iako je televizija komercijalni entitet Kosova i njenog poreskog sistema, vlast pokušava da smisli naizgled nacionalistički, a u stvarnosti revanšistički scenario protiv medija, kako bi se upustila u žestok sukob sa većinom nezavisne štampe na Kosovu.

Aljbinu Kurtiju je potreban ovaj sukob iz nekoliko razloga.

Prvi zbog korupcionaških afera koje su mu se desile i koje je objavila štampa. Prethodni skandal sa njegovim ministrom za naplatu robe koja nikada nije stigla na Kosovo pokazuje tamnu stranu skandaloznih zloupotreba u Vladi, dok je pre mesec dana šef njegove poslaničke grupe, kako se čulo na audio snimcima razgovara sa srpskim radikalima na Kosovu praveći političke planove protiv veterana OVK.

Ovaj nedostatak milosti slobodne štampe prema Aljbinu Kurtiju čini neophodnim da ga uvuče u sukob sa štampom, kako bi relativizovali optužbe i smatrali ih ličnom osvetom.

Zajedno sa Kljanom Kosova, vlada je tužila Berata Budžalu za sporne fiskalne obaveze, o čemu će odlučivati upravni sud, ali o čemu poslanici Samoopredeljenja svakodnevno pišu na Fejsbuku kao da imaju privatnu državu.

Drugo, vladi je potreban sukob sa štampom da bi opravdala skandal neuspeha na severu.

Vlada Aljbina Kurtija je do danas pokušavala da opravda otpor Zapadu i napetost na severu, a sada mora da pravda povlačenje sa severa i prepuštanje pritiscima Zapada.

Nesposobna da istim argumentima opravda otpor i potiskivanje, pokušava da stvori sukob sa štampom, kako bi relativizovala debatu. Konačno je vladi potreban sukob sa štampom po Titovoj staroj školi "ko je uz vladu, a ko protiv nje".

Očigledno je većina protiv toga.

Jedini koji uspevaju su neki njegovi navijači iz Albanije koji su levičari i sa Berišom i Kurtijem. Ali oni više kvare posao na Kosovu nego što mu pomažu. Zato što ne vole Aljbina Kurtija zbog onoga što radi na Kosovu. Vole ga što im nedostaje njihov Aljbin u Albaniji.

Ovako ozbiljni događaji za vladu stavljaju na iskušenje integritet štampe i Aljbin Kurti koristi priliku da vidi ko stoji iza njega u lošim danima, a ko ne. To je zlatna prilika da se vidi koliko je štete nanelo slobodi govora na Kosovu.

Piše: Mero Baze, novinar i medijski preduzetnik