Joković: U slučaju nove krize, Crna Gora će imati privilegovan pristup hrani iz Srbije

Vladimir Joković
Izvor: RTCG

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Crne Gore Vladimir Joković izjavio je da se više neće ponoviti zabrana izvoza hrane iz Srbije, te da je nedavno u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković dogovoreno da će u slučaju moguće nove krize hrane, Crna Gora imati privilegovan pristup garantovanim zalihama osnovnih životnih namirnica iz Srbije.

“Za period od šest meseci, po istim uslovima koji važe za srpsko tržište i za tržište država Otvorenog Balkana”, rekao je Joković za podgoričke Vijesti.

On je rekao da će fokus Ministarstva na čijem je čelu ove godine biti na jačanju domaće proizvodnje, kako bi se smanjio uvoz proizvoda koje Crna Gora može da proizvodi sama bez većih problema, poput namirnica u mlekarskom i sektoru prerade mesa.

Naveo je da je uvoz hrane u Crnu Goru iz godine u godinu sve veći, a da je 2022. godine takva slika nastala usled inflacije prouzrokovane nestabilnošću i neizvesnošću na tržištu.  

Dodao je da će se takve prilike nastaviti i ove godine, ali da neće biti razloga za brigu kada se radi o redovnom snabdevanju hranom, jer država trenutno raspolaže dovoljnim količinama hrane i pića, kao i hrane za životinje.