ABK i DSK očekuju da Kosovo uvede recipročne mere Srbiji

Aljbin Kurti reciprocitet
Izvor: Reporteri

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj kaže da njegova stranka podržava uvođenje potpunog reciprociteta sa Srbijom i naglašava da Aljbin Kurti „nema vremena da uvede recipročne mere Srbiji, jer je zauzet predizbornom kampanjom u Albaniji“, dok poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri ističe da je to samo još jedno Kurtijevo populističko obećanje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom predizborne kampanje obećao vraćanje recipročnih mera sa Srbijom, ali od uspostavljanja Vlade nije naznačeno kada će ove mere biti sporovedene.

Poslanik ABK Palj Ljekaj kaže da njegova stranka podržava uvođenje potpune uzajamnosti sa Srbijom, i naglašava da Kurti nema vremena da se bavi Kosovom zbog predizborne kampanje koju vodi u Albaniji.

„ABK je uvek bila za reciprocitet sa Srbijom, mi smo išli još dalje kroz nametanje poreza Srbiji od 100 odsto. Jedno od obećanja Aljbina Kurtija je da će od samog početka preuzimanja Vlade uspostaviti reciprocitet prema srpskoj državi. Takođe možemo razumeti Kurtija jer je sada zauzet svojom predizbornom kampanjom u Albaniji", kaže Ljekaj.

Članica predsedništva Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri kaže da je premijer Kurti tokom kampanje dao populističko obećanje da će vratiti mere reciprociteta i da bi zbog prevare građanima trebalo da uputi izvininjenje. "Mislim da bi premijer Kurti morao da ozbiljno shvati dijalog sa Srbijom kako bi što pre zatvorio ovu temu i da ne postavlja sebi zamke tako što odbija dijalog i tako nanosi štetu Kosovu", rekla je Gadžeri.

Visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelj pozvao je zvaničnike Beograda i Prištine da se suzdrže od izjava koji štete normalizaciji odnosa.

„Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, Evropska unija poziva obe strane i očekuje od njih da se suzdrže od izjava i postupaka koji štete normalizaciji odnosa i koji ne doprinose uspešnom napretku dijaloga“, naveo je portparol Kancelarije visokog predstavnika EU  Peter Stano.

Miodrag iz Peći
15. April 2021.
Plaše mečku rešetom.