Ambasadori obišli birališta na severu, očekuje se zajedničko saopštenje

Jorn Rode Zubin Potok
Izvor: Kosovo Online

Više ambasadora zapadanih zemalja u Prištini tokom dana obišli su birališta u sve četiri opštine na severu gde se održavao referendum za smenu četiri gradonačelnika.

Većina ambasadora je odbila da komentariše svoj dolazak na severu, uključujući i ambasadora Nemačke Jorna Rodea koji je posetio birališta u Zubinom Potoku.

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero nije želeo da komentariše tok glasanja, odnosno bojkot srpske zajednice, ali je za Radio Kim najavio da će krajem dana biti upućen zvanični stav država EU i drugih članica međunarodne zajednice.

„Nisam u poziciji da komentarišem dešavanja. Ovde sam u sklopu zajedničke akcije ambasada EU i Turske koje su se organizovale da dođu i posete glasačka mesta. Ja sam obišao neka u Severnoj Mitrovici i posetiću još neka u Zvečanu“, kazao je on.

On je rekao da je obilaskom biračkih mesta ambasadorima bilo bitno da izvedu zaključak o rezultatu referenduma.

„Važno je za nas da steknemo mišljenje o tome kako stvari stoje. Ali danas, pošto je dan glasanja, nisam u poziciji da komentarišem suštinu“, zaključio je svoje kratko obraćanje medijima.

Šef kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, tokom jutra je posetio birački centar u Čabri u Zubinom Potoku, uz poruku da je Evropska unija pripremila 17 timova koji „imaju cilj da steknu uvid u proces opoziva gradonačelnika“.

Birališta su zatvorena u 19 časova, a prema podacima CIK do 15 časova u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku glasale su ukupno 203 osobe.

U četiri opštine na Severu danas se glasalo na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana bez učešća srpske zajednice u glasanju.