Ambasada Srbije u Nemačkoj: Ništa ne ugrožava mir više od jednostrane politike dvostrukih standarda

Mihael Rot
Izvor: Tviter

Ništa ne ugrožava mir na Zapadnom Balkanu kao što to čine jednostrana politika i dvostruki standardi nasilne promene granica u regionu nanošenjem štete suverenitetu i teritorijalnom integritetu međunarodno priznate suverene zemlje, poručila je Ambasada Srbije u Nemačkoj, reagujući na objavu poslanika vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota, na društvenoj mreži "X".

"Ništa ne ugrožava mir na Zapadnom Balkanu kao što to čine jednostrana politika i dvostruki standardi nasilne promene granica u regionu nanošenjem štete suverenitetu i teritorijalnom integritetu međunarodno priznate suverene zemlje. Uporedo sa mešanjem u njene unutrašnje stvari", navedeno je u objavi Ambasade Srbije.

Dodaje se i da Rot pritiscima i komentarima očigledno postiže suprotno od njegovih proklamovanih ciljeva za Zapadni Balkan.

"Mogla bi biti dobra ideja da se suočite sa realnošću i preispitate svoju regionalnu politiku, počevši od poštovanja međunarodnog prava. Nedostatak toga je upravo ono što ugrožava mir", poručila je Ambasada Srbije u Berlinu.

Rot je prethodno kritikovao EU i SAD zbog "banalizacije dešavanja u Srbiji".

"EU i SAD sebe čine potpuno neverodostojnim ako nastave da banalizuju dešavanja u Srbiji. Izbori se moraju proveriti i ponoviti. Režim u Srbiji mora da zaustavi politiku klackalice između Rusije i Zapada. Vučić ugrožava mir na Zapadnom Balkanu", napisao je on.