Američka ambasada u Prištini: SAD podržavaju "Otvoreni Balkan", Kosovo određuje svoje prioritete

Džefri Hovenijer
Izvor: Twitter

Američka ambasada u Prištini saopštila je da SAD podržavaju napore usmerene na unapređenje regionalne saradnje, uključujući inicijativu „Otvoreni Balkan“, ali su naveli i da Kosovo ima pravo da samostalno određuje svoje spoljnopolitičke prioritete, prenosi Gazeta ekspres. 

Na pitanje da li smatraju da Kosovo treba da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan", u odgovoru iz ambasade SAD u Prištini za Gazetu Ekspres su naveli da je "Kosovo nezavisna država koja ima pravo da sama određuje svoje spoljnopolitičke prioritete", dodajući da SAD podržavaju sveobuhvatne napore usmerene na unapređenje regionalne saradnje, uključujući "Otvoreni Balkan".

U ambasadi SAD ističu da ideje poput "Otvorenog Balkana", zajedničkog regionalnog tržišta i Berlinskog procesa mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i ako su u skladu sa evropskim standardima.

"Kao suverena i nezavisna država, Кosovo ima pravo da određuje svoje spoljnopolitičke prioritete. Uz to, SAD podržavaju sveobuhvatne napore da se osigura regionalna ekonomska integracija. To uključuje Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište, CEFTA i 'Otvoreni Balkan'. Međutim, ove inicijative mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i ako obezbede odgovarajuće pravne i regulatorne sisteme koji se integrišu sa evropskim standardima", rekao je portparol američke ambasade u Prištini.