Analitičari: Bez odlaganja usvojiti novi budžet, ostaviti političke razlike sa strane

skupština kosova sala
Izvor: Koha ditore

Vlada Kosova juče je odobrila Nacrt budžeta za narednu 2021.godinu, a očekuje se da će se vrlo brzo naći i u Skupštini, međutim, kako prenosi RTK, vladajuća koalicija još uvek ne zna da li će imati dovoljnu podršku poslanika u parlamentu.

Skupština Kosova suočena je sa nedostatkom kvoruma za usvajanje mnogih nacrta zakona, a ista sudbina očekuje se i za Nacrt zakona o budžetu.

U međuvremenu, predstavnici civilnog društva i poznavaoci političkih zbivanja procenjuju da bi poslanici trebalo da budu odgovorni u pogledu glasanja i da se budžet usvoji bez odlaganja, jer je ekonomija devastirana zbog pandemije.

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova, rekao je da vlada treba da pokuša u svim oblicima da premaši budžet, kako bi izbegla ekonomske krize koje bi mogle da utiču na javni sektor.

“Obaveza vlade je da svim parlamentarnim oblicima pokuša da obezbedi glasove za usvajanje budžeta. Da bi se izbegle moguće ekonomske krize ili građanske tenzije zbog neprolaska budžeta, što bi nužno uticalo na javni sektor, onda smatram da bi vlada trebalo da promeni svoj pristup opoziciji”, istakao je Cakoli.

I politički analitičar Bljerim Burjani smatra da poslanici treba da budu odgovorni, ostavljajući po strani, kako ih je nazvao, političke ratove pozicija-opozicija.

“Kao poslanici svih političkih partija, videći ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo, oni moraju biti odgovorni i savesni da postignu cilj i odobre budžet za 2021.godinu”, ocenio je Burjani.

Vlada Kosova odobrila je Nacrt budžeta od 2 milijarde i 412 miliona evra za 2021.

Prema zakonskim procedurama, kraj oktobra je vreme kada vlada mora da odobri predlog budžeta za fiskalnu godinu i dostavi ga Skupštini, a rok za odobrenje poslanika je 31. decembar.