Osmani: Hoti želeo da ograniči budžet, nije hteo da bude uključen u rad sa pandemijom

Vjosa Osmani 03
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani uputila je danas optužbe na račun premijera Avdulaha Hotija jer je, kako je navela, vlada uložila napore da izdvoji budžet skupštine, prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani je istakla da Vlada Kosova ne može da raspodeljuje budžet, te je takav pristup vlade opisala kao "budžetski pritisak".

Prema njenim rečima, vlada nastoji da ne dozvoli da se skupština meša u vezi sa pandemijom.

"Najhitniji izazov je pandemija. Postojala je tendencija da se kaže da skupština uopšte nema ovlašćenja da se meša u pitanje pandemije, a već četiri meseca je zakonska inicijativa koju smo pokrenuli blokirana", navela je Osmani.

Takođe je govorila o svom izazovu radom u skupštini, jer se kako je navela, parlament već godinama smatra institucijom u kojoj su zapečaćene odluke vlade.

"Budući da se kosovski parlament godinama smatrao samo institucijom koja pečatira vladine odluke, mnogi građani su izgubili veru. Jer oni parlament nisu videli kao mesto gde se odvija nadzor, koji služi kao neka vrsta filtera i kao kontrolora da li su odluke dobre", ocenila je Osmani.

Predsednica Skupštine Kosova je dodala da je to takođe jedan od izazova i jedno od pitanja pomenutih u velikoj većini izveštaja Evropske komisije.