Analitičari: Detinjaste izjave Osmani, Kurtijev cilj da ne sprovede ZSO

Kurti i Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Analitičari Dukađin Gorani, Špend Ahmeti i Valjon Murati kritikovali su aktuelne poteze predednice i premijera Vjose Osmani i Aljbina Kurtija ocenivši da se Osmani prema SAD i EU ponaša “detinjasto”, a da Kurti kroz manipulacije čini sve kako bi izbegao sprovođenje o formiranju ZSO.

Kritikujući strategiju u odnosima sa SAD, Gorani je rekao da je izjava predsednice Osmani da “vlada i saveznici treba da sednu i dogovore plan za uklanjanje dinara” i skandalozna i detinjasta.

„Pogledajte kakvu zamenu teza pokušavaju da predstave kada je u pitanju problem između međunarodne zajednice i Vlade Kosova. Neko na tako visokom položaju izgovora rečenicu koja je najblaže rečeno infaltilna i detinjasta”, rekao je Gorani.

Špend Ahmeti, bivši gradonačelnik Prištine, rekao je da istovremeno opozicija nije u stanju da se nosi sa propagandom Aljbina Kurtija.

“Brine me što ova opozicija nije u stanju da se bori protiv propagande Aljbina Kurtija. Kada imate vlast koja upravlja propagandom, onda morate da joj na isti način uzvratite. Ne možete više da se žalite da postoji armija analitiča u kancelariji Samoopredeljenja i da ih napadate”, objasnio je Ahmeti.

Valjon Murati je ocenio je Aljbin Kurti ima izuzetno veštinu da menja teze i da su “svi pali na tu igru”.

„On ima izuzetnu sposobnost, jeste li videli, u predstavljanju stvari i manipulisanju. Na koji način je predstavljao tablice, ukidanje dinara, izbore, intervenciju na severu... U sekvencama je to u redu, ali to je sve u funkciji da on u suštini ne želi da sprovede sporazum”, rekao je Murati.

On je dodao da nijedna strana nije ozbiljna po pitanju implementacije francusko-nemačkog plana.

Prema njegovim rečima Kurti ne želi da sprovede sporazum sa Srbijom zbog formiranja ZSO, a Srbija taj plan ne želi da prihvati jer bi se na taj način Kosovo ojačalo na međunarodnom planu.