Analitičari: Dolazak nemačkog i francuskog savetnika pokazatelj ubrzavanja dijaloga

dijalog
Izvor: Reporteri

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posetiće sutra Beograd i Prištinu zajedno sa savetnicima kancelara Nemačke i predsednika Francuske, što je prema mišljenju eksperata za međunarodne odnose, pokazatelj ozbiljnosti sa kojom se u Briselu tretira konačno rešenje u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Dukađini.

Uključivanje u dijalog dvojice savetnika iz Berlina i Pariza, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, prema Emiru Abrašiju stručnjaku za spoljnu politiku, pozitivna je vest. Direktno učešće Jelisejske palate i nemačkog saveznog kancelara, kako smatra, uticaće da Priština i Beograd budu više fokusirani na dijalog. To će, kaže, biti dodatna garancija za evropsku perspektivu Kosova i Srbije, u slučaju napretka u dijalogu i približavanja finalu u rešavanju otvorenih pitanja.

„EU do sada, zbog složenog načina organizacije i funkcionisanja, nije uspela da nađe rešenje. Zbog toga je neophodno direktno uključiti u ovaj proces dve najmoćnije države u okviru Unije, koje imaju moć da utiču na donošenje odluka unutar EU, ali i unutar drugih država članica“, rekao je Abraši.

Od velikog je značaja, dodao je, da kosovske institucije budu kooperativne i ozbiljne u ovom procesu, ne dozvoljavajući da se Kosovo pojavi ili da se na bilo koji način etiketira kao da blokira dijalog.

Ibrahim Gaši, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini, smatra da česte posete evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka treba posmatrati kao nastojanje EU da ubrza i učini produktivnijim dijalog između Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, ideja da se dijalog ubrza kako bi došlo do pozitivnog epiloga koji bi za strane značio obavezujući konačni sporazum koji bi se okončao priznanjem Kosova kao nezavisne države od strane Srbije, sadrži i neophodan preduslov za kompromis koji strane moraju da naprave. 

„Povećan interes i spremnost kancelara Šolca i predsednika Makrona da pomognu dijalogu, tako što će pomoći Lajčaku sa svoja dva savetnika, treba posmatrati kao akciju koja daje nadu da se stvari konačno kreću ka konačnom sporazumu“, rekao je Gaši.

Ovaj napor, prema Gašiju, ne treba posmatrati kao međunarodni pritisak.

„Smatram da konačno možemo da potvrdimo da je interesovanje i posvećenost EU po pitanju problema Zapadnog Balkana značajno poraslo. Izgleda da je napeta situacija na istoku Evrope nakon početka ruske agresije u Ukrajinu i rata koji se tamo vodi uticala na tu činjenicu“, dodao je on.