Analitičari: Gradonačelnici u četiri opštine na severu treba da podnesu ostavke

Izbori na severu Kosova
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka moraju da podnesu ostavke, smatraju kosovski analitičari i dodaju da je to jedno od najpraktičnijih rešenja pred određivanje datuma izbora u ovim opštinama, piše RTK.

Iako je Administrativno uputstvo koje građanima četiri opštine na severu omogućava da putem peticije smene predsednike opština trebalo da bude gotovo 1. septembra, to se još nije dogodilo, a prošle nedelje je nacrt tog uputstva pušten na javnu raspravu.

Dokument, za koji se smatra da otvara put novim izborima na severu, predviđa oblike razrešenja gradonačelnika putem peticije i procenat potpisnika, a politikolog Fidan Ukaj smatra da je takvo rešenje pogrešno, dodajući da su zahtevi EU i SAD da se što pre odredi datum izbora na severu.

"Rešenje je sastanak sa gradonačelnicima tih opština, podnošenje ostavki i određivanje datuma izbora", dodao je Ukaj.

 Analitičar Gazmir Raci kaže da Vlada sprovodi sve dogovore koji su proizašli sa sastanka u Bratislavi.

"Ako je to u okviru zakona, mogu se organizovati, naravno, Vlada ima zadatak da nađe zakonsko rešenje u skladu sa ustavom, ali je važno da je Kosovo prihvatilo obaveze iz Bratislave i da je implementiralo većinu tačaka", rekao je on.

U Demokratskom institutu Kosova kažu da bi izlazak na izbore putem peticije imao dvostruku cenu za Kosovo.

"Ostavke bi omogućile građanima da izraze svoju volju, dok je trenutno institucionalni fokus na metodu peticije, koji će stvoriti duple troškove, jer će biti organizovana dva izborna procesa, a Kosovo neće uspeti da završi proces u roku", rekao je Eugen Cakoli iz KDI.