Analitičari: Kosovska diplomatija podbacila, nijedno priznanje u 2022. godini

MSP Kosova
Izvor: Gazeta Express

Analitičari ocenjuju da je kosovska diplomatija u 2022. godina nazadovala i podbacila jer nije bilo nijednog priznanja kosovske nezavisnosti, a da poseban akcenat treba da bude na pet država EU koje ne priznaju Kosovo, prenosi Reporteri. 

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da pomenutih pet država članica EU vezuju priznanje kosovske nezavisnosti sa konačnim sporazumom Кosova i Srbije.

Iako kaže da u tom pravcu ima opredeljenja, Imeri navodi da to još nije rezultiralo nikakvim priznanjem.

"Proces priznavanja je veoma složen i veoma važan. Situacija na Kosovu je veoma osetljiva, nesreća je što je proces priznavanja donekle povezan sa procesom pregovora Kosovo i Srbije. Većina zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo već su se izjasnile da neće priznati kosovsku nezavisnost bez dogovora Kosova i Srbije, tako da je ovo katastrofa sa kojom se naša zemlja suočava", rekao je Imeri.

Imeri kaže da je Kosovo tokom ovih godina bilo "suočeno sa žestokom kampanjom srpske diplomatije koja je stalno lobirala za povlačenje priznanja Kosova".

"Postoje zemlje koje su u dokumentima navele da ne priznaju nezavisnost Kosova, to je takođe tačno. To znači da su postupile u skladu sa velikim političkim pomakom koji je razvila srpska diplomatija, koja je iskoristila sve akcije, uključujući i korupciju i ucene", naveo je Imeri. 

Profesor evropskih integracija Avni Mazreku kaže to što pet država članica EU ne priznaju kosovsku nezavisnost šteti Kosovu u obezbeđivanju novih priznanja.

"Kosovo nije shvatilo da je strateški interes usredsređen na postizanje ovih pet priznanja, a Kosovo ima vrlo malo aktivnosti u smislu ubeđivanja ovih pet država da priznaju Kosovo. Možemo zaključiti da Kosovo nije pravilno shvatilo šta je njegov strateški interes sve dok ne vidimo aktivnosti u spoljnoj politici u tom cilju", rekao je Mazreku. 

Mazreku smatra da je Kosovo u različitim fazama moglo bolje da iskoristi obezbeđivanje novih priznanja i pominje i pomoć koju je Nemačka pružila Grčkoj.

"Kosovo je imalo mnogo trenutaka kada je moglo da iskoristi ove momente. Jedan od veoma važnih trenutaka kada je bilo potrebno iskoristiti uticajnu moć Nemačke i Francuske bila je svetska finansijska kriza, kada je Nemačka u potpunosti kreditirala ekonomski i finansijski sistem Grčke, a jedan od lakih uslova za Grčku trebalo bi da bude priznanje Kosova, jer je EU spasitelj Grčke. U ovom slučaju, priznanje od strane Grčke će doneti i priznanje Kipra", rekao je Mazreku.