Analitičari očekuju izbore na Kosovu na jesen

Skupština Kosova- Karanfil za Aljbina Kurtija
Izvor: Kosovo Online

Kosovski analitičari očekuju vanredne parlamentarne izbore, i to već na jesen.

Analitičar Rahman Pačarizi smatra da je poziv premijera Aljbina Kurtija opoziciji na razgovore zapravo znak da želi da podnese ostavku, dok Gazmir Raci očekuje izbore na jesen.

"Ovaj Kurtijev poziv je njegova ostavka. To je zapravo ostavka", rekao je Pačarizi u emisiji "Rubikon", prenosi Kljan Kosova.

Kurti, kaže, ne koristi termin ostavka, jer ima negativan izborni efekat.

"Najmoćnija karta za Kurtija na izborima je - 'nisam prihvatio ZSO, iako su me optužili da sam to uradio'", dodao je Pačarizi.

Analitičar Gazmir Raci, kazao je da, s obzirom na Kurtijeve reči da je bolje da izbori budu u proleće ili jesen nego zimi, očekuje da će jesen biti "prava opcija za izbore".

"Na osnovu onoga što sam večeras čuo, čini se da je jesen prava opcija za vanredne parlamentarne izbore“, rekao je Raci.

Dodao je da  analitičaru DPK traži izbore, jer ako se ovakva situacija produži, njihov kandidat, kojeg su već istakli, može da bude "izgubljen na terenu".

Analitičar Vehbi Kajtazi konstatovao je da će Kurtiju biti teže ako u SAD pobedi Donald Tramp.

"Ako bi se, posle predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, republikanac Donald Tramp vratio u Belu kuću, Aljbinu Kurtiju bilo bi veoma teško", rekao je Kajtazi.