Analitičari: Predlog Osmani da se o statutu ZSO razgovara sa SAD dobrodošao

Vjosa Osmani i Entoni Blinken
Izvor: Facebook

Analitičari u Prištini pozdravljaju predlog predsednice Kosova Vjose Osmanija da se nacrt statuta Zajednice srpskih opština pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Kosova pres.

Univerzitetski profesor Arben Fetoši kaže da bi premijer Aljbin Kurti trebalo da ima intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima SAD u vezi sa ZSO i dodaje da su američki zvaničnici u više navrata poručili da Zajednica neće biti drugi nivo vlasti na Kosovu.

Konstruktivnost kosovskih vlasti po ovom pitanju očekuje i politički analitičar Artan Muhadžiri, koji kaže da one treba da ponude svoju viziju ZSO u ustavnom i zakonskom okviru Kosova.

Predsednica Vjosa Osmani je posle događaja u Banjskoj rekla da je rešenje za ZSO da Kosovo "sedne sa SAD i pripremi nacrt statuta ZSO, u zakonskim i ustavnim okvirima Kosova".

ZSO je bila tačka podele između Kosova i Srbije i na sastanku na visokom nivou 14. septembra u Briselu, gde je premijer Aljbin Kurti optužio Vučića da uslovljava ZSO primenom Briselskog i Ohridskog sporazuma.