Analitičari: Zakonodavna vlast nije bila produktivna, imali su loš učinak

Skupština Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Uprkos postojanju jake parlamentarne većine, Skupština Kosova nije bila mnogo produktivna tokom prolećnog zasedanja, a kako kažu analitičari koji prate Skupštinu, prema kojima Vlada i većina nisu dovoljno radili na donošenju zakona, prenosi Gazeta ekspres. 

Analitičari kažu da su zabrinuti zbog neuspeha mnogih zasedanja, a nedostatak kvoruma bio je prilično čest i predstavljao je prepreku da se na gotovo većini plenarnih sednica poslanici bave mnogim tačkama.  

Prema njihovim rečima, ovo je štetna praksa, jer je obezbeđenje kvoruma u ​​nadležnosti skupštinske većine.

Analitičar Medžide Demolji kaže da nisu očekivali više od parlamenta.

"Tokom ovog prolećnog zasedanja videli smo mnogo, mnogo puta da su sednice propale zbog nedostatka kvoruma. I ta odgovornost je u potpunosti na Pokretu Samoopredeljenje, kao partiji koja ima većinu u Skupštini i čiji poslanici ne ispunjavaju dužnosti koje imaju prema građanima koji su ih birali", rekla je ona.

Violeta Hadžolji iz Demokratskog instituta Kosova takođe ocenjuje da je nedostatak kvoruma omeo efikasnost parlamenta.

"U mnogim slučajevima na sednicama je izostao kvorum i većina nije uspela da obezbedi brojke za usvajanje zakona. Međutim, bilo je i pozitivnih slučajeva, posebno na početku, kada je i opozicija pomagala vlasti da donese zakone. Bilo je saradnje za određene zakone, a postojala je i dobra volja opozicije da glasa o međunarodnim sporazumima, za koje mora da glasa dvotrećinskom većinom poslanika“, naglasila je Hadžolji.

Naim Jakaj, iz Kosovskog instituta za pravosuđe, kaže da se na osnovu njihovog praćenja ispostavlja da je Skupština imala loš učinak.

"Na osnovu nekih saznanja, možemo reći da je Skupština imala loš učinak. Skupština je počela i nastavila rad bez usvajanja programa i plana sednica. U međuvremenu, problem je bio nedostatak kvoruma u ​​Predsedništvu Skupštine, kao nova pojava, kao i nedostatak kvoruma na mnogim plenarnim sednicama", rekao je on.

Skupština nastavlja sa radom u septembru.