Anđelković: Rusija ima pravo da odgovori Zapadu na zatvaranje neba za Lavrova

Dragomir Anđelković
Izvor: alo.rs

Sprečavanje preleta aviona ruske vlade kojim je šef diplomatije Ruske Federacije Sergej Lavrov trebalo da dođe u Beograd deo je ozbiljnih akcija Zapada protiv Rusije, koja je na meti njihovih želja da je izoluju od svih država gde je to moguće. Ali, to sada Rusiji daje za pravo da na odgovarajući način odgovori, ocenjuje istoričar Dragomir Anđelković, prenosi Sputnjik.

Kako dodaje, s obzirom na to da se Srbija nalazi u zoni gde Zapad dominira, odnosno okružena je članicama NATO, EU i kandidatima za EU, Zapad lako može da onemogući tu vrstu kontakata između Moskve i Beograda.

Moskva ima pravo da odgovori

"U tom smislu to jesu posledice i za Srbiju, ali je aktivnost Zapada primarno usmerena ka Rusiji. Moskva do sada nije onemogućavala da zapadni političari lete u Kijev i da posećuju ukrajinske zvaničnike, ali Rusija sada takođe može da uvede tu vrstu zabrane letenja, odnosno da ne garantuje više bezbednost stranim avionima koji idu u Kijev. Tako da Rusija svakako ima pravo da odgovori na tu vrstu akcija Zapada", kategoričan je Anđelković.

Ipak, smatra Anđelković, ovu situaciju ne treba projektovati na Srbiju, jer ovo nije sukob u kome Srbija učestvuje.

"Srbija se trudi da bude neutralna. Uz sve simpatije prema Rusiji mi se nalazimo u zoni dominacije Zapada i naš je interes da ni na koji način u tu vrstu sukoba ne budemo uvučeni. Tako da ja ipak ne bih stavio akcenat na to da su ove mere usmerene ka Srbiji. One su, pre svega, usmerene ka Rusiji i Rusija ima pravo da na te mere odgovori", kaže Anđelković.

Zapad umnogome odgovoran za sukob

U prošlosti je, primećuje istoričar, bilo primera ovakvih vrsta izolacija, otežavanja diplomatskih aktivnosti i prekida normalnog diplomatskog saobraćaja.

"To nije nešto što se do sada nije dešavalo i činjenica jeste da je Zapad umnogome odgovoran za ovaj sukob jer je podržao prevrat u Ukrajini i pokrenuo lanac događaja koji su, na kraju, rezultirali ovim što danas imamo. Ali, jedna stvar je odgovornost Zapada za tako nešto na relaciji Rusija-Zapad, a drugo je pozicija Srbije. Mislim da u ovom kontekstu pozicija Srbije ni na koji način ne treba da se koristi za međusobne obračune Moskve i Zapada", navodi Anđelković.

Zapad, podseća Anđelković, već dugo želi da nametne rešenje na Balkanu koje je po njegovoj meri, a to je da navede Srbiju da prihvati "lažnu kosovsku nezavisnost", odnosno da u Bosni uspostavi model centralizacije na štetu Republike Srpske. Ali, dodaje, to je nešto sa čim se mi dugo suočavamo, nezavisno od ove nove kulminacije na relaciji Rusija-Zapad.

"Svakako da zapadni centri moći žele da iskoriste ovu situaciju kada Rusija manje može da nam pomogne i to se videlo i po tome kako su sprečili dolazak Lavrova. Znači, žele da iskoriste našu odsečenost od Rusije ili geografsku distanciranost da nam nametnu nepovoljna rešenja i nesumnjivo je da je Zapad usmeren ka tome da nanese štetu Srbiji. Ali ova situacija sa Lavrovom ipak nema veze sa tim. Ovde je i ruska strana želela da pokaže kako Zapad radi, što sa jedne strane jeste opravdano, ali Srbija je već u tako teškom položaju da ne treba da na bilo koji način bude uvečena dodatne sukobe koji su u toku", zaključuje Dragomir Anđelković.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.