Anđelković: Tramp je jasno osudio prethodnu politiku SAD oko Kosova

Bela kuca
Izvor: Tanjug

Od admnistracije Bila Klintona, SAD su nekritički stajale na strani kosovskih Albanaca i problem su samo produbljivali, čime je naspravljena tempirana bomba u EU, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, prenosi B92.

Govoreći o stavu američkog predsednika Donalda Trampa da je kosovski konflikt star 20 godina pogrešno vođen, koji je izneo Ričard Grenel, posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, Anđelković kaže da veruje da je Tramp jasno na ovaj način osudio politiku Amerike o ovom pitanju, koja je vođena u ranijem periodu.

"Naravno, ne može Vašington naglo da napravi zaokret od onoga što je tadašnja američka admnistracija uradila, ali Tramp je svestan da su to loši okviri, i da bi trebalo nešto izmeniti. Mislim da je njegova izjava za nas vrlo povoljna, jer označava, makar retorički, ono što je Amerika uradila Srbiji povodom Kosova", uveren je Anđelković.

On dodaje da to ne znači da će Amerika odustati od priznanja Kosova, jer oni nikada neće napraviti diskonuitet u odnosu na svoju politiku, čak i kada se ona radikalno razlikuje u odnosu na prethodnu admnistraciju.

"Dakle, oni neće anulirati politiku svojih prethodnika, ali možemo očekivati više razumevanja za srpsku stranu, i spremnost da se u nekom momentu možda dođe i do nekog kompromisa. Ali, ne možemo da očekujemo radikalne poteze kao što je odsutajanje od koncepta 'nezavisnog“ Kosova“, uveren je Anđelković.

On smatra da je Tramp, kada je govorio o pogrešno vođenom kofliktu, verovatno mislio i na agresiju na SRJ koja je bila pre 20 godina.

"Jasno je da je sigurno najveća greška Amerike to što je izvršila agresiju na jednu suverenu državu, da bi okupirala jedan deo njene teritorije. A onda na njemu dopustila islamskim fundamentalistima da rade šta hoće. Isti ti fundametalisti su kasnije postali opasnost za Ameriku, jer je najveći broj pripadnika ekstremnih muslimanskih formacija na Bliskom istoku, u odnosu na broj stanovnika, došao sa Kosova. To im je prva greška", kaže Anđelković za Sputnjik.

Druga greška se odnosi na ponašanje Amerike posle preuzimanje kontrole nad Kosovom, jer nije ništa nije uradila da uspostavi pravni okvir.

"Odnosno, prepustili su da ta zona postane mafijaška teritorija, i konačno, priznali su je kao državu. Umesto da su pre priznanja dogovorili neki model koji bi zadovoljio i Srbe, podelu Kosova ili nešto drugo. Ovako su Albancima dali ono što su želeli, a sada je teško da njih neko privoli na bilo kakav kompromis", napominje Anđelković.

Ja
16. Septembar 2020.
Klintonova politika vec davno nepostoji i zato treba da se ovaj problem resi da se vrati kosovo kako je i bilo te klingtonove politike se vise ne vaze