Andrić Rakić: Za referendum i narodnu inicijativu na Kosovu ne postoje zakoni

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa reagovala je danas na to što je Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosova imenovalo članove Radne grupe koji će izraditi Administrativno uputstvo za određivanje procedure građanske inicijative za smenu gradonačelnika opština na severu, i istakla da Kosovo nema zakon o referndumu i narodnoj inicijativi, te se isti trenutno ne mogu organizovati, ni na severu niti u bilo kom drugom delu Kosova.

Ona je na Tviteru napisala da se uprkos tim nedostacima o Kosovu i dalje govori kao o "najdemokratskijoj zemlji na Balkanu".

"Kosovo nema zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, te se isti trenutno ne mogu organizovati, ni na severu niti bilo gde drugo. Ali ćemo i dalje unedogled da slušamo o 'najdemokratskijoj zemlji na Balkanu'", rekla je Andrić Rakić.

Ona je ukazala na paradoks da na Kosovu zato što nema cenzusa gradonačelnik može da se izabere sa 100 glasova i jedan odsto izašlih, ali da je za njihovu smenu potrebno da na lokalni referendum, za koji, kako ističe, ne postoje propisi, izađe više od 50 odsto upisanih birača.