Arifi: Izveštaj EP o Kosovu pozitivna promena

Evropski parlament
Izvor: Flickr

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi osvrnuo se na današnji izveštaj Evropskog parlamenta o Kosovu navodeći da su prvi put u pisanoj formi institucije EU tražile da uzajamno priznanje bude ključno za konačni sporazum Beograda i Prištine, prenosi RTK.

Arifi usvajanje izveštaja smatra pozitivnom promenom u pristupu EU prema Kosovu.

"Konačno, jedan zvanični dokument Evropske unije, u ovom slučaju Evropskog parlamenta, jedne od najkredibilnijih institucija EU, tražio je da se dijalog Kosovo-Srbija završi međusobnim priznavanjem. Tako se prvi put navodi u zvaničnom dokumentu, drugi put se takođe traži da se liberalizacija viza desi što pre. Ne zaboravimo da je Evropski parlament jedna od institucija koja priznaje nezavisnost Kosova i stalno poziva pet zemalja EU koje su priznale Kosovo da to učine što pre", izjavio je Arifi za Kosovo pres.

U međuvremenu, zamenica DPK Bljerta Deljiu-Kodra, kaže da je zahtev Evropskog parlamenta za međusobno priznanje Kosova i Srbije dobrodošao.

"Očigledno, to je dobrodošlo jer ponovo potvrđuje potrebu da Kosovo ima viznu liberalizaciju, govori i o volji Evropskog parlamenta da ovaj proces dobije epilog. Vi znate da Kosovo već nekoliko godina čeka na odluku o slobodnom kretanju, zato pozdravljam ovu ponovnu potvrdu Evropskog parlamenta u vezi sa procesom liberalizacije. Takođe pitanje konačnog sporazuma (sa Srbijom) uz obostrano priznanje. Ali, očekujem da ćemo u skladu sa ovim glasanjem imati i konkretizaciju stava po pitanju slobodnog kretanja“, naglašava Deljiu-Kodra.