Atić o izborima na severu: Možda se opet kandidujem

Erden Atić
Izvor: Kosovo Online

Prošlo je više od mesec dana od prikupljanja potpisa za smenu četiri albanska gradonačelnika u severnim opštinama, a u CIK-u kažu da se intenzivno radi na proveri potpisa, prenosi RTV21.

Aktuelni gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić nije isključio mogućnost da se ponovo kandiduje za gradonačelnika ove opštine.

"Da, bilo je nepravilnosti u prikupljanju potpisa, tamo nije bilo predviđeno mesto gde su ih prikupljali, pa nije bilo u redu, dok će o ostalim manjkavostima odlučivati CIK. Možda se opet kandidujem, ne odlučujem ja sam o ovom pitanju već stranačka tela", rekao je Atići.

Ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići rekao je da se sve odvija po administrativnim uputstvima i da je ovo pitanje već u rukama CIK-a.

"Ne, nema odugovlačenja procesa, to je već u rukama CIK-a, sve ide po administrativnim uputstvima, ne možemo da odugovlačimo ove postavke jer  CIK odlučuje, potpisi se proveravaju", rekao je on.

Za bivšeg potpredsednika Ustavnog suda Kadrija Kriezijua, pitanje peticije za smenu gradonačelnika u severnim opštinama je gubljenje vremena, jer prema njegovim rečima nedostaje glavni element, što je razlog za smenu.

"Ono što mogu da kažem je da će 90 odsto sve propasti, jer mora da postoji razlog za smenu gradonačelnika, oni nemaju razloga za tako nešto, jer predsednici nisu prekršili zakon tako da argumenti nedostaju i mislim da će inicijativa propasti",ocenio je on.

U slučaju da CIK potvrdi legitimnost peticije, organizuje se glasanje za smenu gradonačelnika na severu, gde je potrebno 50 odsto plus jedan glas građana.