Bajćinovci: Ovo nije prva reakcija SAD na naše odluke, ako odemo na izbore uzećemo 60 odsto

Mefailj Bajćinovci
Izvor: Buletini Ekonomik

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Mefailj Bajćinovci izjavio je da stavovi Kosova protiv Srbije zbog bolne beskompromisnosti nisu antiamerički stavovi i odbacio optužbe opozicije da premijer Aljbin Kurti ruši odnose sa SAD, prenosi Koha. 

Bajćinovci je naveo da se kada premijer Aljbin Kurti ima "jake pozicije protiv Srbije", pominje fraza da "pokušava da prekine odnose sa Amerikom".

"Opozicija to stalno pokušava da u javnom mnjenju predstavi kao antiameričke stavove. Mi radimo svoj posao i ne pravimo kompromise koji su veoma štetni za našu Republiku. Odluke Vlade Kosova su suverene, ali opozicija pokušava da unese neku vrstu neizvesnosti da premijer Kurti, Pokret Samoopredeljenje i Vlada Kosova pokušavaju da prekinu odnose sa Amerikom, to nije održivo. To je neprimerena i budalasta izjava opozicije", rekao je Bajćinovci.

Prema njegovim rečima, odluka kosovske vlade o registarskim tablicama nije prva odluka na koju su reagovali SAD i zemlje Kvinte. On, međutim, kaže da su i pored reagovanja na određene odluke kosvoske vlade, te zemlje isticale da je Kosovo suverena država i da ima pravo da odlučuje na svojoj teritoriji.

"To nije prva odluka Vlade Kosova koja je izazvala reakcije SAD i Kvinte. Imali smo odgovor od Kvinte u slučaju izbora, referenduma, kao i dokumentacije kada je bila velika blokada puteva u Severnoj Mitrovici. Imali smo i druge izjave prijateljskih zemalja koje su govorile da je Kosovo suverena zemlja i da ima pravo da odlučuje sama za sebe", rekao je Bajćinovci.

Povodom izlaska Srba iz kosovskih institucija, Bajćinovci ocenjuje da ne bi trebalo da se vraćaju na funkcije koje su obavljali.

"Mislim da ne treba da se vraćaju, treba raspisati konkurs kako bi policajci iz svih delova Kosova došli iz reda srpske manjine i drugih manjina u stanice", rekao je Bajćinovci na KTV.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje je rekao je da bi, kada bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao moć da pošalje Kosovo na izbore zbog situacije na severu, Pokret Samoopredeljenje uspeo da osvoji oko 60 odsto glasova.