Begaj o Samitu Brdo-Brioni: Nadam se da će cilj Zapadnog Balkana - EU, postati realnost

Bajram Begaj
Izvor: Albanian post

Predsednik Albanije Bajram Begaj danas je, nakon Samita Procesa Brdo-Brioni, izrazio nadu da će strateški cilj svih zemalja Zapadnog Balkana - ulazak u Evropsku uniju, postati realnost, preneo je Albanijan post.

Begaj je rekao da je važno što su lideri regiona danas razmenili mišljenja o važnim pitanjima poput evrointegracija, jačanja regionalne saradnje, odlaska mladih i o energetskim projektima.

"Biti zajedno, da razgovaramo o izazovima sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana moraju suočiti je izuzetno važna stvar. Izazovi su skoro isti u svim zemljama Zapadnog Balkana i pitanja koja su razmatrana na ovom samitu odnosila su se na proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i na neka osetljivija pitanja - odnosi naših naroda, odlazak mladih, kao i za izazove u vezi sa klimatskim promenama", rekao je Begaj.

Predsednik Albanije je tokom dana sastao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, sa kojim je ocenio da su odnosi Albanije i Severne Makedonije primer konstruktivne saradnje i u interesu ne samo napretka dve zemlje, već i celog regiona.

Begaj se sastao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a u fokusu razgovora bilo je jačanje saradnje između Albanije i Crne Gore, kao i zajednički interes za unapređenje evropske agende. Ocenjeno je da dve zemlje imaju važnu ulogu u stabilnosti i prosperitetu regiona.

Albanski predsednik je razgovarao i sa predstavnicima Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović, o neophodnosti unapređenja duha regionalne i sveobuhvatne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao bezbednom i što je pre moguće integrisanom u EU.