Beograđani smatraju da je dogovor jedino rešenje za Kosovo

Beograd Priština
Izvor: Tanjug

Za rešavanje kosovskog problema jedini način je dogovor, smatra većina Beograđana, dok drugi ne vide rešenje u skoroj budućnosti i navode da je to pitanje višedecenijski problem i da će tako ostati, prenosi Tanjug.

Jedan od anketiranih sagovornika je rekao da je zadovoljan načinom na koji se srpski predsednik bavi pitanjem Kosova i nada se da će se uskoro pronaći rešenje.

"Najbolje bi bilo, kao što kaže predsednik, da se i jedni i drugi tu borimo, kad bi moglo doći do nekog dogovora, pa da budu zadovoljni i Srbi koji žive tamo i taj albanski narod", rekao je jedan od sagovornika.

Najbitnije je da imamo sa kim da se dogovorimo, jer ne možemo sami da rešimo kosovski problem, smatra devojke koja je za Tanjug iznela svoje mišljenje o tom pitanju.

"Mi imamo problem i ne možemo sami da ga rešavamo ako se druga strana ne usaglasi sa tim, onda mi smo tu ipak u manjini. Mislim da će se rešiti, ne u skorijoj buducnosti, nego u nekoj daljoj budućnosti. Rešila bih taj problem isto kao predsednik, nikako napadanjem i tim atributima kojima se oni služe, kao ni provokacijama", rekla je ona.

Sličnog mišljenja je i penzioner koji smatra da dogovor mora da dođe sa obe strane.

"To pripada Srbiji, to je autonomna pokrajina, ja bih to rešio lepo, dogovoriš se kako treba. Sve zavisi od druge strane, dogovor mora da bude sa dve strane, ja bih se odrekao onoga čega bi se i oni odrekli. Mi tražimo dogovor, znači svako traži svoje, dogovor između dve strane da se usaglase", kaže on.

Situaciju sa Kosovom kao komplikovanu vidi i jedan stariji Beograđanin koji smatra da tu nema kompromisa.

"Sve je to tako zamršeno, ne vidi se ni kraj ni početak svega toga, tako da je teško reći neko mišljenje. Važno je da Srbija drži svoju poziciju, to je jedino važno, sve ostalo nije bitno. Po meni za Kosovo nema kompromisa, to uvek mora da ostane srpsko, jer mi smo bez Kosova uništena država, to je sigurno, tako da je teško tu naći kompromis", rekao je on.

I njegov sugrađanin smatra da je to nerešiv problem i da nikada ne treba da se odreknemo tog dela Srbije.

"Mi ne možemo nikad pristati da to damo, ne zato što smo opterećeni mitovima i kamenicama, nego zato što je to mimo bilo kakvog osećaja pravičnosti, a čovek koji se odrekne osećaja za pravdu on nije čovek. S druge strane, nikada ne možemo da se vratimo tamo, tako da je to nerešivo, ne znam kako bih rešio taj problem, nemam ideju, to je viševekovni problem koji će takav i ostati", naveo je on.