Berbok: Nemačka podržava Kosova na putu ka članstvu u Savetu Evrope

Analena Berbok
Izvor: Ekonomia Online

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok kazala je da tokom nedavne posete Zapadnom Balkanu videla želju za jačanje saradnje, i navela da podržava Kosovo na putu ka članstvu u Savetu Evrope, prenosi Gazeta ekspres.

"Moja nedavna poseta zemljama Zapadnog Balkana jasno mi je dala do znanja koliko je ključno da intenziviramo saradnju sa ovim zemljama u ovom ključnom trenutku. Zato podržavamo želju Kosova da se pridruži porodici zemalja članica Saveta Evrope", poručila je Berbok.

Berbok je na sastanku Komiteta ministara SE juče u Torinu govorila o brutalnosti koja se dešava u Ukrajini i rekla da je Savet Evrope jedan od glavnih stubova zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Podršku članstvu Kosova u Savetu Evrope juče su na sednici Komiteta izrazile i Albanija i Hrvatska, koje su se oglasile zvaničnim saopštenjima.

"Vreme je da se preduzmu hrabri koraci za budućnost Evrope, uključujući davanje Kosova članstvu i konsolidaciju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekla je zamenica ministra spoljih poslova Albanije Megi Fino.

Hrvatska je takođe navela da bi SE trebao da bude otvoren i da prihvati Kosovo kao člana.

„Vrata Saveta Evrope moraju biti otvorena za članstvo onih evropskih demokratija koje dele vrednosti Saveta Evrope i koje su spremne da ispune kriterijume za članstvo. S tim u vezi, Hrvatska podržava aplikaciju za članstvo Kosova“, navodi se u objavi Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.