Beriša: Dosta je bilo patriotizma koji se na Kosovu podstiče rušenjem verskih objekata

Demo Beriša
Izvor: Printscreen

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da je saopštenje Univerziteta u Prištini o "nelegalnosti crkve Svetog Spasa" politički motivisano i ističe da kosovska vlada, suprotno preuzetim obavezama u kojima se obavezala na obnavljanje oskrnavljenih objektata SPC, pokušava da sruši već postojeće verske objekte i spreči izgradnju novih.

Beriša za Kosovo onlajn navodi da je izgradnja crkve Hrista Spasa počela još 1992. godine i da u ovom slučaju ne može da bude primenjena formulacija "nelegalne gradnje srpskih vlasti“ jer smo do 1999. godine svi živeli u zajedničkoj državi.

"Crkva Hrista Spasa u Prištini nije sada nikla, nego je njena izgradnja počela pre 1998. godine uz sve potrebne građevinske dozvole. Odlukama prethodnih kosovskih vlada ova crkva je zatvorena, u cilju zaštite skrnavljenja ovog verskog objekta.  Na celo Kosovo bismo mogli onda da primenimo tu formulaciju, da je sve izgrađeno uz dozvole nelegalne srpske vlasti. Možemo samo ispravno reći da je taj, i svi drugi objekti, izgrađen uz dozvolu tadašnje vlasti. Moramo se suočiti sa činjenicom da smo sve do 1999. godine svi živeli u zajedničkoj državi. Osuđujem i vandalski čin koji se pre nekoliko dana dogodio u Konjević polju, dosta je bilo patriotizma koji se podstiče kroz rušenje verskih objekata“, kaže Beriša.

Po njegovim rečima, kosovska vlada se kroz međunarodne sporazume obavezala da će obnoviti verske objekte koji su porušeni i oskrnavljeni, a reakcije na održavanje liturgije u crkvi Hrista Spasa u Prištini su politički motivisane.

"Za mene je nerazumno sprečavanje vršenja verskih obreda, svaki verski objekat je vredan i treba ga sačuvati. I crkva Hrista Spasitelja u Prištini je bila pod zaštitom i zatvorena da ne bi služila kao javni toalet. Ne podržavam ideju sprečavanja održavanja verskih ceremonija, bilo koja da je vera ili verski objekat u pitanju. Reakcija Univerziteta u Prištini je politički motivisana, i sada određeni kosovski političari, poput navijačkih grupa, navode da bi trebalo sprečiti održavanje verskih obreda u već postojećoj crkvi a u suštini je pravi motiv ili rušenje voog objekta i sprečavanje nicanja još nekog verskog objekta. Danas je jako teško biti realan i pravo edukovan kada su u pitanju srpsko albanski odnosi, zbog toga i jesam lično izložen napadima. Istina je da ljudi koji podstiču vandalizam uopšte nisu prave patriote, i da svako ima pravo da izrazi svoj verska osećanja. Na Kosovu su zvonila zvona i pre 700 i pre 500 godina, i to nikom nije smetalo. Ovo pitanje bi trebalo da se reši i na međusobnim sastancima verskih starešina i u međuverskom dijalogu“, kaže Beriša.

Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Bravo Beriša.
Mali Mrav
11. Jun 2021.
Ni jedan normalan Kršten Čovek ne gradi Crkvu da netkome Smeta. Ja sam Kršten i nikada je nebi gradio na Zemlji univerziteta ni Crkvu ni Sinagogu ni Đamiju. Ali eto sad izigravate žrtvu.
Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Ako si kršten onda znaš da se crkva ne gradi bez dozvole nadlešnih vlasti i na doniranom i otkupljenom zemljištu kao i uostalom i najveći katolički hram na Balkanu, katedrala Majke Tereze u blizini.
Nego, sve ovo je pokazalo da nisu krivi Srbi, vernici SPC već napad kosovske opozicije na Kurtija pred put u Brisel i nastavak dijaloga sa Srbijom. Ali su albanski opozicionari posekli granu na koju sede jer je ovako ponašanje samo podsetilo na paljenje i rušenje preko 130 manastira, crkvi i crkvišta...
zabeli ks
11. Jun 2021.
Ko je bre ovaj !!!