Beriša: Osmani i Kurti nastavljaju ustavnu i političku degradaciju Kosova

Hisen Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša kaže da kosovska predsednica Vjosa Osmani nema pravo da negira odluke Centralne banke Kosova, već da mora da bude aktivnija u spoljnoj politici, prenosi Gazeta blic.

On je reagovao na izjavu Osmani tokom poslednjeg intervjua koji je dala arapskoj televiziji "Al An", gde je izjavila da će se u vezi sa odlukom CBK pronaći rešenje u dogovoru sa međunarodnim partnerima.

"Gospođa predsednica, u svojoj ustavnoj ulozi, nema pravo da negira odluke Centralne banke Kosova, kao što je to učinila u ovoj situaciji. Dakle, ova situacija i mnoge druge tokom ove vlade, pokazuju da predsednik treba da bude proaktivan u odnosu na spoljnu politiku, a ne da reaguje retroaktivno”, rekao je Beriša.

Dodao je i da Osmani i premijer Aljbin Kurti nastavljaju da degradiraju Kosovo. 

"Predsednica nije na visini svoje dužnosti i ustavne obaveze. Ona je jednostavno postala Kurtijeva "štaka“ kako bi on mogao da nastavi sa ustavnom i političkom degradacijom zemlje“, naglasio je on.

Istakao je da kao takvi, vodeći dvojac Kosova, Kurti i Osmani, štete perspektivi Kosova, pretvarajući se u kreature koje se navodno "bore za prava srpske manjine na Kosovu".

"Predsednicu vidim kao nekoga ko je katapultiran na političku scenu i sada mora da prati politički tok subjekta pomoću kojeg je politički krunisana, a to je Kurti“, kazao je Beriša.

Prema Berišinim rečima, to je dokazano u mnogim slučajevima, uključujući i dešavanja u Banjskoj.

"Desila se Banjska Osmani nije zauzela stav! Nema akcije, nema zahteva za hapšenje Radoičića, on je državljanin Kosova i to je dužnost Srbije da ga uhapsi i preda isključivo Kosovu. Smatram da predsednica ima hendikep prilikom izbora na ovu funkciju, tako da je ograničena u svojoj ulozi“, rekao je Beriša.